23948sdkhjf

Kommune bygger 80 kvadratmeter hus af hamp

I Nykøbing Falster opføres et hus, der bygges næsten udelukkende af hamp fra gulv til vinduer og tagplader

Det kan umiddelbart lyde som er paradis for "Cheech and Chong", men der er skam alvor bag initiativet om at bygge Hampens Hus. 

Det er Guldborgsund Kommune, der er bygherre på den 80 kvm store Hampens Hus, som opføres i Nykøbing Falster og næsten udelukkende opføres af hamp fra gulv til vinduer og tagplader. 

De første spadestik er netop taget af repræsentanter for den nye lokale værdikæde, som huset skal hjælpe i gang, skriver Guldborgsund kommune i en pressemeddelelse.

I Hampens Hus skal 10 forskellige byggematerialer af hamp testes for på sigt at kunne indgå i fremtidige byggerier. Selve byggeriet af Hampens Hus er lagt i hænderne på entreprenørfirmaet Adserballe & Knudsen

- Nogen synes måske, at det er overraskende, at en stor dansk entreprenør byder på en opgave på 80 kvadratmeter. Men vi er faktisk utroligt stolte af at blive udvalgt til at bygge Hampens Hus, siger teknisk direktør Jakob Kock fra Adserballe & Knudsen a/s.

Stort potentiale

Han peger blandt andet på, at projektet giver mulighed for at arbejde med de mange forskellige typer materialer af hamp, som huset er bygget op af. 

- Vi glæder os over at være en del af et stærkt team, der vil skabe en masse ny viden, som vi – og hele branchen - kan bruge, siger Jakob Kock fra Adserballe & Knudsen a/s.

Om få år gør lovgivningen det vanskeligt fortsat at bruge energitunge og mineralske materialer, og der kan  hampen have potentiale til at blive en vigtig del af de nødvendige biobaserede løsninger, hvor kulstof gemmes væk i byggematerialerne.

I øjeblikket er byggematerialer lavet på hamp ikke særligt udbredt i Danmark, og derfor skal udviklingen af byggematerialer af hamp testes for at sikre den nødvendige viden for at blive en fuldt integreret byggeløsning og skabe de nødvendige værdikæder, lyder det.  

Hampens hus er en del af EU´s Interreg Nordsø projekt, Building Based on Bio Based. Huset bygges som en del af Center for erhvervsrettede uddannelser Lolland-Falster (CELF) i centrum af Nykøbing Falster. DTU – Danmarks Tekniske Universitet samler data for at dokumentere materialernes evne til at transportere og regulere fugt og skabe et sundt indeklima.

Huset medfinansieres af den filantropiske forening Realdania, Boligfonden Kuben og EU og skal bruges både til demonstration og forskning for hele branchen og for lokale uddannelser. Huset tages i brug i sensommeren 2025.

De 10 forskellige hamp produkter, der skal bruges i huset

1. Hampe"Træ" - bruges til vindueskarme

2. Hempecrete - bruges til ydervægsopbygning

3. Hampefiber isoleringsbatt - bruges til indbygget isolering i ydervægge, terrændæk og tage.

4. Hampestøvs plader - cellulosebaseret plader hvor 50% indhold er hampestøv, disse bruges som afstivende plader i konstruktionen.

5. Hampekomposit tag- og facadeplader - Disse udvikles specifikt til projektet, og består af 50 pct. hampefiber og 50 pct. bioresin

6. Hampekomposit gulvklinker - en relativ høj procentdel af produktet er hampefiber.

7.Hampekalk Byggeplader - disse bruges både indvendig og udvendig, og er en vigtig del i husets opnåelse af brandkrav.

8. Hampepuds - både lerpuds (indvendig) og kalkpuds (udvendig) tilsættes hampeskærver.

9. Hampereb.

10. Hampetextiler.

Ud over disse 10 hamp materialer indgår følgende materialer: et skruefundament, glas i vinduerne, træ i konstruktionen og i døre, samt kork i terræn og tagdug.

Realdania, Guldborgsund Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081