23948sdkhjf

’Kongen af affaldsarkitektur’ gæster Aarhus

Hollandsk arkitekt øser ud af erfaringerne fra 20 års arbejde med genbrug, genanvendelse og genopfindelse i arkitektur og design..

Det kan måske være svært at forestille sig et hus, hvor facaden er lavet af kabeltromler og hele den bærende konstruktion af stålbjælker fra en fabriksmaskine.

Det er ikke desto mindre tilfældet med enfamiliehuset Villa Welpeloo i den hollandske by Enschede, som tegnestuen Superuse har opført næsten udelukkende ved at genanvende spildmaterialer.

- I stedet for at bruge ressourcer, der skal produceres og transporteres, så finder vi vores materialer lokalt, fortæller arkitekten Césare Peeren.

Sammen med Jan Jongert stiftede han i 1997 Superuse Studio, som har udviklet værktøjer og metoder til at arbejde med genbrug, genanvendelse og genopfindelse i arkitektur og design.

Materialer før design
I øjeblikket designer Superuse et hus i det nordlige Holland, skabt af biobaserede ressourcer og spildmaterialer fra nedrivningsprojekter. Huset bliver passivt opvarmet og ventileret med et minimalt brug af moderne teknologi.

I modsætning til den gængse designproces hvor arkitekterne finder formen først og dernæst materialerne, lader Superuse materialerne bestemme, hvilken form designet skal have:

- Vi begynder altid med at vurdere alle de muligheder og begrænsninger, der er på stedet. Vi kigger på, hvad der findes i industriområderne, om der er nogen nedrivningsplaner i det år, vi skal bygge. Derefter eksperimenterer vi med materialerne. Vi finder ud af, hvilken form de kan give designet, og hvordan vi kan konstruere bygningen, så den absorberer mest mulig naturlig varme og energi. Vi samarbejder med staten i de indledende faser, så vi kan arbejde uden om begrænsningerne i lovgivningen. Det er hele idéen med at lave et integreret design – at involvere de mennesker, der er en del af byggeprocessen, allerede i skitseringsfasen, fortæller Césare Peeren.

Et ineffektivt økonomisk system
Ifølge Césare Peeren er vores nuværende økonomiske system den største hæmsko for at skabe en bæredygtig verden.

Hvis verden skal blive mere bæredygtig, skal vi være mere lokalt selvforsynende og reducere energiforbruget, mener han.

Derudover bør skattesystemet ændres med beskatning på ressourcer frem for arbejdskraft, så det bliver billigere at renovere en bygning end at rive den ned.

Césare Peerens indlæg ”Superuse, optimally using locally wasted ressources for design” kan høres på Building Green i Aarhus 29. marts kl. 15.00.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063