Nye svar på betonrevner i broer
”Alkali-silika-reaktion”, i fagsprog forkortet ASR, er en af de størst forekommende nedbrydningsmekanismer i verden.
Gennem de seneste årtier er et stigende antal broer i Danmark blevet alvorligt skadet på grund af netop ASR i den beton, der er brugt i broerne.
En ph.d.-afhandling, der netop er blevet forsvaret på DTU Byg, bidrager til at dokumentere og forstå, hvordan ASR påvirker såvel de fysiske som de mekaniske egenskaber i beton, der har været udsat for skader forårsaget af denne type nedbrydning. Det skriver DTU Byg i en pressemeddelelse.
Ph.d.-afhandlingen er skrevet af Ricardo Antonio Barbosa, som både har undersøgt betonkerner, som er udvundet fra faktiske broer, og betonprøver, der er fremstillet og hærdet i et kontrolleret laboratoriemiljø.
Forskning på ubeskrevet territorium
Ricardo Antonio Barbosas ph.d.-afhandling er et af de første forskningsresultater, der beskæftiger sig med, hvordan beton i broer reagerer på ASR-påvirkninger. Derfor indeholder afhandlingen en del nye opdagelser.
Afhandlingen har blandt andet påvist, at det er vigtigt at holde ASR-revnens retning for øje, når de mekaniske egenskaber ved betonen skal testes. Et overraskende fund i afhandlingen er nemlig, at trykbrudstyrken er markant mindre i de betonkerner, der er udboret på tværs af ASR-revnerne (vertikale boringer) end dem, der er udboret langs revnerne (horisontale boringer).
Afhandlingen dokumenterer også, at der er forskel på de revnemønstre, man ser i prøverne fra faktiske betonbroer og de prøver, der bliver støbt i kontrollerede laboratorieomgivelser.
Ricardo Antonio Barbosa forsvarede sin afhandling mandag den 20. marts. Den bærer titlen “Influence of alkali-silica reaction on the physical, mechanical, and structural behaviour of reinforced concrete”
Afhandlingen undersøger betonprøver fra tre forskellige broer. Prøverne havde tre ting til fælles: a) Et betragteligt antal ASR-revner blev observeret på og inden i bjælkerne; b) ASR-revnerne løb på langs i bjælkerne og c) der var ASR til stede i de fine betontilslagsfraktioner, der blev produceret i forbindelse med undersøgelserne.