Millionstøtte til CO2-neutral bydel
Byudviklingsprojektet "Vision Gammelsø" i Høje-Taastrup Kommune er et af Danmarks største klimaprojekter – nu anerkendes projektet med millionstøtte fra EU.
Til januar går Høje-Taastrup Kommune sammen med de øvrige samarbejdspartnere i gang med at analysere energibehov og mulighederne for vedvarende energi i Gammelsø og Hedehusene.
Der skal her ses på helt nye løsninger til at leve CO2-frit i området. Nogle af de idéer, der er på tegnebrættet, er bygninger med et meget lavt energibehov og elbiler, der får overskudsenergi fra vindmøller.
Byudviklingen i Gammelsø og Hedehusene bygger på idéen om at kombinere energieffektiviseringer og bæredygtig energiforsyning på helt nye måder. Samtidig skal borgerne løbende inddrages i udviklingen af deres by. Der arbejdes med en samlet planlægnings- og byggeperiode på 10-15 år.
Danske og internationale samarbejdspartnere
Projektet hedder ECO-Life og kører samtidig med tre andre europæiske byudviklingsprojekter i Belgien og Litauen. ECO-Life-projektet vil udgøre en af hjørnestenene i Høje-Taastrup Kommunes klimaplan, og erfaringerne skal udbredes bredt både nationalt og internationalt. Cowi står for den overordnede koordinering af ECO-Life-projektet.
Fakta om ECO-Life
ECO-Life-området består af Gammelsø, Hedehusene, Fløng og arealer i nærheden, hvor vedvarende energiløsninger mm. placeres. Der er i dag ca. 12.000 indbyggere i området, hvilket svarer til ¼ af kommunens indbyggere.
Den nye bydel Vision Gammelsø skal indeholde 2.500 boliger, der kan huse 7-8.000 nye indbyggere. Her skal bl.a. opføres passivhuse, klasse-1-byggeri og lavenergi- lejligheder parallelt med, at der udbygges med vedvarende energiforsyning til hele området.
Projektet gennemføres af et konsortium bestående af Cowi, Høje-Taastrup Fjernvarme, Vestegnens Kraftvarmeselskab, Teknologisk Institut, Energitjenesten & Miljø- & EnergiCentret i Høje-Taastrup, 11CityDesign og Rockwool.
Læs om Vision Gammelsø på Høje-Taastrup Kommunes hjemmeside: www.htk.dk/Gammelsoe
Kilde: Rockwool