23948sdkhjf

Bygge-razzia medførte mange påbud

Arbejdstilsynet og Skat var tirsdag på uanmeldt besøg på de danske byggepladser, og i alt blev der uddelt 165 strakspåbud og forbud.
Tirsdag gennemførte Arbejdstilsynet og Skat en fælles, uanmeldt aktion på byggepladser over hele landet, og resultatet var ikke opmuntrende.

Således konstaterede Arbejdstilsynet for ringe sikkerhed på mange byggepladser, mens Skat i en del tilfælde skal undersøge udenlandske arbejderes forhold nærmere.

I alt modtog 232 byggepladser kontrolbesøg, hvilket resulterede i 165 strakspåbud eller forbud, som betyder, at arbejdet på byggepladserne blev stoppet, indtil forholdene er i orden. Langt de fleste tilfælde handlede om fare for nedstyrtning. Flere af disse sager skal nu overvejes nærmere for at afgøre, om de skal indstilles til retslige tiltaler.

Arbejdstilsynet vurderer efter dagens aktion, at der fortsat er for mange byggepladser, som har problemer med sikkerheden. Men samtidig er der også byggepladser, hvor man har gjort en indsats, og det kan ses:

- Der er stor forskel på de pladser, hvor man er stolt af at have en god sikkerhed og der, hvor tingene ikke er i orden. Vores anbefaling er, at arbejdsgiverne gør mere for at skabe en kultur, hvor det er i orden for de ansatte at stille krav til sikkerheden. Det giver i sidste ende også økonomisk gevinst, siger kontorchef i Arbejdstilsynet Sonja Ploug Jensen.

Sonja Ploug Jensen peger på, at især to grupper af ansatte er i farezonen; nemlig de nyansatte og udlændingene:

- Vi møder desværre mange nyansatte, der ikke har fået ordentlig instruktion. Vi ser fortsat mange udlændinge, især fra Østeuropa, der er udsendt til Danmark i en periode, og som arbejder under alt for farlige forhold. Vi lægger os ekstra i selen for at de udenlandske arbejdsgivere ikke går i fri – de skal også overholde de danske regler, fastslår hun.

Skat`s resultat af dagens aktion viser, at en del danske virksomheder skal undersøges nærmere i forhold til den udenlandske arbejdskraft. To forhold kan gøre sig gældende, nemlig at der kan være tale om et egentligt ansættelsesforhold i en dansk virksomhed eller et underentreprenørforhold med en udenlandsk virksomhed, hvor der er særlige momsregler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094