23948sdkhjf

DI: Økonomien først på rette spor i 2013

I en ny prognose vurderer Dansk Industri, at finanskrisens tilbagegang først vil være indhentet i 2013.
Der er fremgang på vej, men først et stykke ind i 2013 vil produktionen være tilbage på samme niveau som i første halvdel af 2008. Det vurderer Dansk Industri (DI) i en efterårsprognose:

- Dansk økonomi har været i gennem en periode med voldsom tilbagegang. Nu er der udsigt til, at væksten langsomt vender tilbage, men det har lange udsigter, inden det tabte er vundet tilbage, siger cheføkonom Klaus Rasmussen til Børsen.

DI konkluderer ligeledes, at vi skal hen til andet kvartal 2010, før afsætningen vil være højere end i samme periode året før. Ved udgangen af 2010 ventes bruttonationalproduktet fortsat at være 3,7 % under niveauet i andet kvartal 2008.

Den forbedrede verdenshandel forventes kun i beskedent omfang at gavne dansk eksport. Det skyldes blandt andet, at en række nabolande som følge af krisen har fået nedskrevet deres valutakurs. Dertil kommer, at danske lønstigninger ikke aftager så hurtigt som i andre lande. Dermed bliver dansk konkurrenceevne forringet.

DI's vurdering bakkes op af flere eksperter, men Steen Bocian, cheføkonom hos Danske Bank, finder rapporten en anelse pessimistisk; især betragtningen om en negativ eksportvækst:

- Det virker lidt mærkeligt, at vi skulle gå hen og blive det eneste land i verden, som ikke får vækst i eksporten til næste år. Det synes jeg ikke er ret sandsynligt. Samtidig kan det undre, at DI tror, at importen vil stige så meget, når de selv peger på et så stort fald i investeringerne, som jo har stor betydning for importen, påpeger han.

Med hensyn til beskæftigelsen forudser DI et kraftigt fald i den private sektor, mens der inden for det offentlige til gengæld er forventninger om en svag stigning. I løbet af årene 2009 og 2010 spår DI, at den private sektor mister godt 190.000 job. Det vil bringe ledigheden op på 175.000 personer ved udgangen af 2010.

Kilde: Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.359