23948sdkhjf

Byggebranchen skal være løsningsorienteret

Ifølge fremtidsforsker Maria-Therese Hoppe skal byggeriet i fremtiden have fokus på løsninger frem for råmaterialer. Den udfordring har man taget op hos Teknologisk Institut.
40 % af Danmarks energiforbrug går til opvarmning af boliger. Alligevel er det ikke her, den største opmærksomhed lægges af de klimabevidste danskere. Men det bliver det:

- Fremtidens bæredygtige byggeri kan producere energi. Derfor skal byggebranchen fremover levere løsninger frem for råmaterialer, spår fremtidsforsker Maria-Therese Hoppe fra Trends and Changes.

Fundamentet for dette fokusskift støbes blandt andet hos Teknologisk Institut, hvor man har søsat et nyt projekt under Højteknologifonden. I projektet arbejder man på at tilføre et faseskiftende materiale til beton for at gøre materialet endnu bedre til at opbevare og afgive energi.

- Derudover er vi på Teknologisk Institut i gang med at forfine metoder til at gøre varmeakkumuleringsevnen endnu bedre, blandt andet ved at øge overfladearealet med riller og lignende, så betonen i endnu højere grad hjælper til med opvarmningen. Energiforbruget kan mindskes meget, når betonen bruges rigtigt, forklarer centerchef Mette Glavind.

Energiforbrug: 0 kWh
Et andet forsøg på Teknologisk Institut er EnergyFlexHouse, der består af to huse; et EnergyFlexLab, hvor der foregår udvikling og test af en række energieffektive løsninger, samt et EnergyFlexFamiliy, hvor nye løsninger testes af en familie.

Formålet er at vise, at de tekniske muligheder er til stede for at sikre et årligt energiforbrug på 0 kWh for en dansk familie. Her afprøves det faseskiftende materiale i praksis, blandt andet i gulve af beton.

- Det faseskiftende materiale er nogle små plastkapsler, der ligner sukker og har en kerne af paraffinvoks. De optager varme ved højere temperaturer og afgiver varmen igen, når temperaturen falder. Det sker helt automatisk, fordi paraffinen bruger varmen til at blive flydende, og afgiver varmen, når det bliver koldere, og den størkner. Ved at blande kapslerne i beton, øger vi betonens evne til at varmeakkumulere, forklarer Mette Glavind.

I det hele taget er det ofte betonens evne til at lagre varme, der er i fokus i lavenergibyggerier. Termoaktive betondæk er for eksempel en hovedbestanddel i Skuespilhuset, som vandt ”Bæredygtig Beton Prisen” i marts 2009.

Princippet er, at betonen lagrer overskudsvarme fra lys og tilskuere til opvarmning, mens køling sker med hjælp af havvand. Dermed står betonen for 30 % af opvarmningen, mens der spares 75 % på energiforbruget til køling:

- Det er meget interessant, at et byggemateriale som beton kan gøres aktivt. Det er en robust løsning, og jeg er derfor ikke i tvivl om, at beton vil spille en stor rolle i fremtidens bæredygtige og energiproducerende boliger, fastslår Mette Glavind.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11