23948sdkhjf

Nyt håb for københavnsk prestigebyggeri

Regeringens øgede bevilling til universiteterne giver ny næring til planerne om et københavnsk forsker-tårn i milliardklassen. Også i Aalborg er der byggeplaner i støbeskeen.
For et år siden lancerede Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet planerne om at opføre det såkaldte Panumtårnet; et 16 etager højt universitetsbyggeri med moderne laboratorier.

Baggrunden for investeringen var at øge tiltrækningskraften over for udenlandske topforskere inden for biomedicin, men siden har der været stille omkring det 1 mia. kroner dyre forsker-højhus.

I mandags bebudede videnskabsminister Helge Sander imidlertid, at regeringen vil øge bevillingerne til byggeri på landets universiteter, og det kan give nyt liv til Panumtårn-projektet:

- Tiden er inde til, at der må gøres noget. Hvis vi bare lader stå til, kan det komme til at koste os dyrt. Vi risikerer, at vores forskere går glip af betydelige bevillinger og værdifulde samarbejder, fordi de materielle forhold ikke lever op til de forventninger, det internationale forskersamfund har, siger dekan Ulla Wever ifølge Ingeniøren.

For at få plads til tårnet skal en eksisterende bygning på Panum rives ned. Bliver projektet til virkelighed, er planen, at facaden skal laves i glas, mens selve bygningen skal være energineutral. Det betyder blandt andet, at der skal fokus på genbrugsmaterialer, termoaktive konstruktioner, solceller, vindturbiner og LED-lys.

AAU har næsten allerede spaden i jorden
I Aalborg ser det lokale universitet ligeledes med forventning frem mod de øgede bevillinger fra staten.

Rektor Finn Kjærsdam regner med, at godt en halv milliard kroner vil finde vej til Aalborg Universitet over de kommende år, og de skal bruges til at opføre nye laboratorier på campus-området i byens østlige del:

- Vi går i gang så hurtigt som muligt. Måske kan vi nå første spadestik allerede i år, ellers bliver det lige efter nytår, siger rektoren til Nordjyske Medier.

De nye bygninger skal dels rumme de såkaldte Life Science-uddannelser (medicin, biologi og bioteknologi) og dels Byggeri & Anlæg.


Læs mere:
Halv milliard ekstra på vej til byggeri på universiteterne

Kilde: Ingeniøren / Nordjyske Medier

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078