23948sdkhjf

Gammelt hus bliver selvforsynende med varme

Et forsøgsprojekt i Hjørring - det første af sin art i Danmark - gør op med fordomme om, at det er dyrt og besværligt at energirenovere og nyindrette gamle, energitunge huse, så de bliver selvforsynende med varme.
- Allerede nu står det klart, at konceptet for byggeri af energineutrale passivhuse kan overføres til energirenovering og fremtidssikring af ældre, energitunge huse.

Sådan lyder ordene fra Jul Hørlyck fra firmaet Parvenu, der - sammen med Bjerg Arkitektur - står bag et forsøgsprojekt, hvor tre tidstypiske villaer fra henholdsvis 1923, 1936 og 1966 - parallelt med opførsel af et helt nyt passivhus - nyindrettes og forvandles til super-lav-energi-huse, der er selvforsynende med gratisvarme fra solen, varmegenvinding og jordvarme.

- Al begyndelse er svær, og det er ikke helt ligetil at gøre et ældre hus med massive kuldebroer tæt som en højisoleret termokande. Specielt samlingerne mellem de forskellige konstruktionsdele byder på udfordringer, og nøjeregnende omhyggelighed er afgørende kodeord i relation til tæthed og kuldebroer, forklarer Jul Hørlyck.

Huset i Hjørring indvies ved et åbent hus-arrangement torsdag og fredag i uge 35, og ifølge Jul Højlyck beviser projektet, at passivhus-konceptet godt kan overføres fra nybyggeri til den eksisterende boligmasse som alternativ til en traditionel energirenovering.

Næste step i projektet - et nybygget passivhus samt en patriciervilla i to etager fra 1923 i Vendelbogade - bliver klar til fremtiden omkring juletid. Det sidste hus - en funkisvilla fra 1936 på Udsigten - ventes færdigt næste sommer.

Fakta om projektet
• Alle tre villaer forvandles til passivhuse med et maksimalt energiforbrug til opvarmning på under 15 kWh pr. m2 om året.

• Som led i forvandlingen gøres alle tre huse helt tætte, de efterisoleres udvendigt og indvendigt og udstyres med store sydvendte vinduer med tre-lags-energiglas.

• De får desuden installeret ventilationsanlæg med varmegenvinding, der løbende renser og fornyer luften, ligesom anlægget klarer opvarmningen af det varme brugsvand.

• De tre huse vil fremover blive varmet op uden brug af traditionelle radiatorer, men udelukkende af gratisvarmen fra sol og genvindingssystemet. Dog kan der på meget kolde vinterdage af længere varighed suppleres med varme fra et lille jordvarmeanlæg.

• Villaerne vil fremover kunne opvarmes for mellem 1.000-3.500 om året i modsætning til 17.500-37.500 før renoveringen.

• Udover Parvenu og bjerg arkitektur deltager blandt andre Rockwool, Rationel Vinduer, Nilan, Lauritz Knudsen, Dafa samt Xella i projektet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096