23948sdkhjf

Nordmænd vil opføre verdens højeste træhuse i Esbjerg

Entreprenørvirksomheden Lino vil sætte Esbjerg på verdenskortet ved at bygge to 14 etagers træhuse til boliger i bydelen Kvaglund.
Verdens højeste træhus ligger i London og er på ni etager, men står det til bygningsingeniør Thorvald Johannes Pedersen, kommer Esbjerg snart til at overgå den engelske hovedstad på området.

Thorvald Johannes Pedersen er ansat hos den norske entreprenørvirksomhed, Lino, og her har man planer om at opføre to 14 etagers træhuse i bydelen Kvaglund.

Husene skal konstrueres af limtræ i bambus - det såkaldte Glubam - og endvidere udstyres med solceller, opsamlingsanlæg til regnvand, jordvarme og vindmøller:

- Bambussen er et miljøvenligt materiale, der vokser hurtigt og derfor kan medvirke positivt til CO2-regnskabet. Som en hurtig og fornybar ressource fortjener bambus langt mere opmærksomhed i byggemæssig sammenhæng, siger Thorvald Johannes Pedersen til Ingeniøren.

Grundplanen på hvert hus skal være 26x26 meter med et samlet etageareal på 19.000 m2. Det vil give plads til 195 lejligheder med en gennemsnitsstørrelse på 90 m2.

Hvad med stabiliteten?
Ambitionen er udelukkende at anvende træ i konstruktionen, men når man arbejder med bambus, kan det være vanskeligt at sikre en tilstrækkelig stabilitet:

- Det er ikke helt urealistisk at bygge et træhus på 14 etager, men det kommer helt an på husets geometri. Hvis ambitionen er at bygge et meget slankt hus, kan det blive en udfordring at opnå den nødvendige stabilitet, siger Martin Uhre, fagleder for trækonstruktioner hos Cowi.

Han oplyser, at bambus har et gunstigt forhold mellem styrke og vægt, men at det kan blive nødvendigt at gøre træet i vægge og etageadskillelser massivt eller lægge planker klods op ad hinanden i etageadskillelserne.

Esbjerg Kommune er indtil videre forbeholden over for at støtte projektet. Freddie H. Madsen, der er formand for kommunens plan- og miljøudvalg, vil dog ikke på forhånd afvise projektet, såfremt arkitekturen er indbydende og finansieringen på plads.

Kilde: Ingeniøren

Læs mere om: Lino
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08