23948sdkhjf

Forskere forlænger levetiden på beton

Amerikanske forskere har fundet ud af, hvordan man bremser betons krybning og angiveligt forlænger levetiden op til 16.000 år.
Forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) hævder, at de kan bremse betons aldringsproces ved at tilføre mineraler i nanostørrelse.

- Vi kan ikke forhindre krybning, men hvis vi sinker processen, vil det forlænge både betonens og konstruktionens levetid, siger professor Franz-Josef Ulm ifølge Ingeniøren.

Forskerne har manipuleret cementblandingen med mikrosilica, der er et biprodukt fra produktion af aluminium samt en række andre mineraler. På den måde øger man tætheden i blandingen:

- Tilsætning af mikrosilica er en kendt metode til at ændre på betons massefylde. Fra et nanoskalaperspektiv eksisterer der nu andre muligheder for at opnå materialer med så høj tæthed og langsom krybning, siger professoren.

Han påpeger, at en forlængelse af betonens holdbarhed vil kunne bidrage til at begrænse CO2-udslippet. Her udleder betonindustrien i forvejen 5-8 % af den samlede, menneskeskabte udledning.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093