23948sdkhjf

Fra slum til attraktivt boligkvarter

Det 1,4 mia. kroner dyre renoveringsprojekt i Vejleåparken i Ishøj er netop afsluttet. Området har nu taget et stort skridt væk fra nedslidte betonblokke og negative fordomme og tiltrækker i dag området flere ressourcestærke beboere.
Seks år har det taget at renovere Vejleåparken, der huser omkring 25 % af Ishøjs borgere.

Frostskadede betonfacader er skiftet ud med murstensfacader, det grå betonlandskab er blevet brudt af grønne fællesarealer, og der er sat stort ind for at give boligområdet et tiltrængt socialt løft:

- Renoveringen handler ikke bare om mursten, men om mennesker, og det helt store mantra for projektet har været liv og trivsel, siger Christian Høgsbro, direktør i AAB, boligforeningen bag renoveringen.

Gang i en positiv udvikling
Mastodontbyggeriet fra 1970’erne stod i 2003 med store udfordringer: Et fysisk nedslidt byggeri, en socialt skæv beboersammensætning og mangel på sociale og økonomiske ressourcer.

Med renoveringen er der sat massivt ind med fysiske forbedringer, og via et tæt samarbejde med Ishøj Kommune er beboersammensætningen løbende blevet ændret. Den gennemsnitlige husstandsindkomst var således både i 2005 og 2006 cirka 25 % højere for tilflyttere til området end for fraflyttere.

Kunst og små kvarterer giver identitet og tryghed
Nærhed, tryghed og menneskelighed har været nøgleord i visionen bag renoveringen.

Områdets ensformighed og enorme størrelse er således blevet udfordret ved at opdele området i mindre kvarterer, mens en gruppe kunstnere under ledelse af professor Bjørn Nørgaard har udsmykket bygningernes facader.

- Vi er gået fra slum til et attraktivt boligområde. Hvert område har nu sin egen identitet, og der er blevet mere plads til mennesker og liv, fortæller Käthe Skjoldborg Pedersen, formand for AAB’s afdelingsbestyrelse i Vejleåparken, hvor hun selv har boet i 21 år.

Fakta om Vejleåparken og renoveringen
• Hele Vejleåparken strækker sig over et område på ca. 166.000 m2.
• Området har over 5.000 beboere. Heraf er knap halvdelen børn og unge under 25 år.

• Renoveringen er foregået mellem 2003 og 2009 og er Danmarks største af sin art.
• Projektet har kostet 1, 4 mia. kroner. Heraf er knap 75 % finansieret af Landsbyggefonden, mens de sidste 25 % betales af beboerne over huslejen.
• AAB står bag projektet, som er udført i tæt samarbejde med Ishøj Kommune og det andet boligselskab i Vejleåparken, Stenbjerggård.

• Bygningerne har fået nye facader, nye vinduer, nye tage og nye badeværelser.
• Der er lavet nye udendørsarealer og fællesarealer, og renovering af eksisterende gader og pladser.
• Der er brugt 2,3 millioner mursten til renoveringen. Det svarer til det antal mursten, der bliver brugt til at bygge 1300 parcelhuse.
• Bedre isolering har givet en energibesparelse på 40 %.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093