23948sdkhjf

Danske kloakker kan ikke klare ekstreme regnskyl

Flere steder i landet er kloakrørene for små til at klare den øgede vandmængde. Renoveringen af kloaknettet halter voldsomt bagefter, og årligt lægges kun omkring 50 % af den mængde ledning, der reelt er behov for.
Kraftige regnbyger satte i 2002 og 2007 så stort et pres på vandløb og spildevandssystemer i Greve, at store dele af byen i perioder stod under vand.

Oversvømmelserne i Greve er klare eksempler på, hvad mere intense regnskyl som følge af klimaændringerne gør ved et utidssvarende kloaksystem.

- Klimaforandringer udgør en aktuel udfordring for store dele af det danske kloaksystem, da mange kloakrør simpelthen er for små til at klare mere regn på kortere tid. Derfor venter der en stor opgave forude med at fremtidssikre kloaknettet, forklarer Ulrik Hindsberger, der er centerchef for Rørcentret ved Teknologisk Institut.

Hans synspunkt understøttes af rapporten ”State of the Nation”, der omhandler den samlede tilstand af Danmarks infrastruktur, herunder kloaksystemet.

Rapporten, der er udarbejdet af Foreningen af Rådgivende Ingeniører, opgør den aktuelle renoveringsindsats til 400 km. ledning om året, mens det reelle fornyelsesbehov over en årrække ifølge rapporten må forventes at være på 700-900 km. årligt.

- Generelt set er de større kommuner kommet bedre med i forhold til at forbedre kvaliteten på kloaknettet. Når det så er sagt, går renoveringen fortsat for langsomt i en del kommuner, og der er derfor et efterslæb, påpeger Ulrik Hindsberger og fortsætter:

- Den nuværende indsats rækker muligvis til at renovere mange af de udskiftningsmodne ledninger, der blandt andet stammer helt tilbage fra 1930’erne. En egentlig fremtidssikring, som tager hensyn til fremtidens ekstremregn, kræver dog flere midler og en betydeligt større indsats, slutter han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078