23948sdkhjf

Nær ved og næsten i Norge

Arkitektfirmaet MAPT og Esbensen Rådgivende Ingeniører var med i opløbet i konkurrencen om en ny markedshal i Bergen. Holdet vandt ikke, men de to firmaer håber, at deres bæredygtige hal kan realiseres et andet sted.
Med bidraget ”Taget på torvet” var det danske arkitektfirma MAPT og Esbensen Rådgivende Ingeniører blandt de teams, som var med i opløbet i konkurrencen om en ny markedshal i Bergen.

Sejren gik dog til Stavangerfirmaet Eder Biesel Arkitekter, og derfor arbejder det danske designteam nu på at komme i dialog med bygherrer bag lignende projekter, således idépotentialet fra forslaget kan udnyttes et andet sted:

- Projekt giver ikke kun en meget større dynamik i anvendelsen af denne type områder på fremtidens havne, men giver også svar på, hvordan disse funktioner etableres på en energirigtig og bæredygtig måde, siger Henrik Sørensen, der er udviklingsdirektør hos Esbensen Rådgivende Ingeniører.

MAPT/Esbensens forslag er karakteriseret ved en æstetisk rummelig tagkonstruktion bestående af en rombeformet limtræskonstruktion med harlekinformede glasflader.

- Med Taget på Torvet har vi ønsket at skabe en intelligent, funktionel og miljøvenlig bygning med en moderne udforming, siger MAPT-arkitekt Anders Lendager.

Han forklarer, at markedshallens vigtigste aktivitet er salg fra boder. Et funktionskrav er, at boderne frit kan flyttes rundt i hallen, men også flyttes udenfor hvis hallen skal benyttes til andre formål.

Designteamet udviklede derfor et system for boderne med en hæve- og sænkbar overdel. Uden for hallens åbningstid sænkes overdelen ned over boden og omvendt i åbningstiden. Overdelen sikrer også mod frost, sådan at torvehallen ikke behøver at stå opvarmet om vinteren. I overdelen er det endvidere muligt at integrere lys og spotlights over de udstillede varer. Endelig giver overdelen en intimitet og en akustisk effekt omkring de handlende.

Projektet i Bergen var MAPT/Esbensens første fælles opgave i Norge. Esbensen er dog allerede etableret i Norge og har haft en række energirådgivningsopgaver; primært i Oslo. Eksempler er energirenovering af NVEs hovedkontor i Oslo, StatoilHydros nye kontorhus på Fornebu samt bæredygtige modulbørnehaver for Oslo Kommune.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109