23948sdkhjf

Frygter at anlægsmilliarder ryger i kommunekasserne

En hidtil overset formulering i kommuneaftalen afslører en bekymring for, at anlægsmilliarderne havner på kommunernes driftsbudgetter. Tænketanken Cepos opfordrer til, at der oprettes en hjemmeside, hvor de kommunale investeringer løbende overvåges.
Sidste uges aftale mellem KL og regeringen øgede de offentlige anlægsinvesteringer for 2010 til 20 mia. kroner.

Men selvom midlerne er tiltænkt investeringer på anlægsområdet kan aftalen, ifølge tænketanken, Cepos, give kommunerne mulighed for at konvertere pengene til driftsmidler:

- Formuleringen ( i kommuneaftalen, red. ) afslører, at der er en risiko for, at investeringsmidler konverteres til driftsmidler. Med andre ord risikerer man, at midler afsat til skolerenovering bliver anvendt på flere hjemmehjælpere og administrativt personale, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen til Børsen.

Han opfordrer derfor regeringen til at skærpe overvågningen af, hvad pengene reelt bruges til:

- Vi vil opfordre finansministeren til at holde snor i, hvilke projekter der igangsættes i kommunerne. Principielt bør finansministeren også sikre sig, at der er udarbejdet rentabilitetsberegninger på investeringsprojekterne, så det er de mest rentable projekter der gennemføres. Vi vil opfordre KL og Finansministeriet til at etablere en hjemmeside, der angiver hvilke projekter, der gennemføres for anlægsrammen på 20 mia. kroner. Dermed sikres gennemsigtighed, fastslår Cepos-analytikeren.

Kommunerne har travlt
KL-formand Erik Fabrin bedyrer over for Børsen, at landets kommuner vil leve op til aftalen men erkender samtidig, at målene har medført et vist tidspres:

- Det er bestemt en udfordring, det her. Vi har forpligtet os til, at der ved udgangen af 2010 er igangsat aktiviteten for minimum 20 mia. kr. Så der skal ske noget ude i kommunerne, ellers når vi det ikke, lyder det.

Kilde: Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172