23948sdkhjf

Undersøgelse: Klimaforandringer kan øge nedbrydning af træbyggeri

En ny svensk undersøgelse forudsiger, at temperaturstigninger vil medføre markant lavere levetid for træhuse. Danske eksperter tvivler på konklusionerne.
Hvilken effekt har klimaforandringer på træbyggeri?

Det spørgsmål har det svenske arkitekt- og ingeniørfirma White forsøgt at besvare, og i en rapport konkluderer firmaet, at en formodet temperaturstigning på 4 grader i løbet af dette århundrede vil afkorte træhusenes levetid til 40 år.

I Danmark mødes rapportens resultater dog med en vis skepsis. Erik Brandt, seniorkonsulent hos Statens Byggeforskningsinstitut, fremhæver, at der i dag findes masser af træhuse i lande, hvor klimaet minder om det scenarie, som rapporten bygger på.

- Jeg har svært ved umiddelbart at forestille mig, hvad der skulle kunne nedbryde materialerne meget hurtigere, end hvad vi kender i dag. Temperaturen og fugtigheden betyder selvfølgelig noget, men at det skulle betyde drastiske ændringer kan jeg ikke genkende, siger han til Ingeniøren.

Heller ikke hos Dansk Byggeri vil man uden videre tage de svenske konklusioner for gode varer:

- Jeg har ingen viden eller materialer, der fortæller mig, hvilken indvirkning sådan en temperaturændring kan have på træhuse eller på andre byggematerialer, siger Niels Nielsen, chef for erhvervsteknisk afdeling.

I Sverige bor omkring fire mio. mennesker i træhuse, men træbyggeri i Danmark skønnes at udgøre omkring 5 % af den samlede boligmasse.

Kilde: Ingeniøren

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11