23948sdkhjf

Entreprenørgigant nyder godt af hævet anlægsloft

Hos entreprenørkoncernen Arkil A/S regner med at holde omsætningen i 2009. Det skyldes først og fremmest, at det hævede anlægsloft nu har muliggjort flere kommunale anlægsprojekter landet over.
Arkil - der har specialiseret sig i at anlægge asfaltveje, kloakker og ledninger - øgede fra 2007 til 2008 sin omsætning med 13,5 % til 2,358 mia. kroner, og trods krisen i byggeriet venter ledelsen at øge omsætningen til 2,5 mia. i 2009.

Den primære årsag er, at regeringen i marts besluttede at hæve det kommunale anlægsloft med 2,15 mia. kroner for at sætte skub i de offentlige anlægsinvesteringer:

- I krisetider som disse venter man normalt ikke, at anlægsaktiviteten vil gå ned. Det har dog været tilfældet. Men det er mere fordi, der har været en usikkerhed omkring, hvad der kommer til at ske i fremtiden. Det har fået staten og kommunerne til at holde lidt på pengene. Men vi regner med, at de åbner for kassen igen snart, fordi de har hævet anlægsloftet, siger administrerende direktør Jesper Arkil til RB-Børsen.

Ifølge direktøren er det blandt andet kommende kloakprojekter, som ligger lige til højrebenet for Arkil. Disse opgaver er tidligere blevet nedprioriteret, fordi andre opgaver opbrugte kommunernes rådighedsbeløb.

Fald i indtjeningen
Trods de positive prognoser venter Arkil alligevel, at krisen i byggeriet gør indhug i årets indtjening. Koncernens 2007-overskud før skat på 120 mio. kroner blev i 2008 vekslet til et plus på 102 mio., mens man for 2009 regner med et overskud i størrelsesordenen 60-80 mio. kroner:

- Det var et bump på vejen, at en del anlægsprojekter i 2008 blev udskudt. Det har givet forsinkelser på linen, at der er oplevet aktivitetetsnedgang i kommunalt regi i slutningen af 2008 og starten af 2009, forklarer Jesper Arkil.

Samtidig har krisen i byggeriet øget konkurrencen og presset priserne, og det kan mærkes hos Arkil, hvor man ikke får helt så stor en bid af kagen som før i tiden.

Politisk velvilje er afgørende
Efter Jesper Arkils eget udsagn er hans virksomhed 95 % afhængig af statslige og kommunale investeringer, og derfor er den politiske indstilling til infrastrukturprojekter altafgørende for Arkils fremtidsmuligheder.

Derfor var det også meget glædeligt for Jesper Arkil, at regeringen i slutningen af januar fremlagde en trafikplan med investeringer for 90 mia. kroner over de næste 10 år:

- Pengene er decideret øremærket til infrastruktur. Trafikplanen indbefatter en god budgetsikkerhed, som vi ikke tidligere har haft. Derfor er der en større chance for, at man kan overholde budgettet, og det giver større sikkerhed for, at de bliver gennemført. Vi vil tage os af en stor del af de projekter, slutter Jesper Arkil.

Kilde: RB Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109