Regeringen vil lette virksomheder for fire milliarder
Administrative lettelser for fire mia. kroner kan være på vej som følge af planen ”LET administration”, som regeringen præsenterede tirsdag.
”LET Administration” indeholder 37 nye konkrete initiativer, som alt i alt vil give virksomhederne næsten 4 mia. kroner i årlige administrative lettelser. Planen viser vejen til at nå målet om at lette erhvervslivets byrder med 25 % i 2010.
Inspirationen til den nye plan er opstået i tæt samarbejde med erhvervslivet. Regeringen har sendt et hold ’byrdejægere’ ud til virksomhederne for at finde ud af, hvor virksomhederne oplever administrativt bøvl:
- Med vores nye plan ”LET Administration” sætter vi fokus på at lette de byrder, som fylder meget i virksomhedernes hverdag. Det drejer sig bl.a. om regler, som er svære at forstå, der opleves som unødvendige, eller hvor formålet med kravene ikke er klare, forklarer Lene Espersen.
DI: Både godt og skidt
Planen hilses velkommen hos Dansk Industri (DI), hvor man glæder sig over, at der nu kommer konkrete planer på bordet:
- Det er positivt, men også absolut nødvendigt, at der nu kommer en samlet plan for, hvordan regeringen vil nå målsætningen om at reducere de administrative byrder med 25 %. Fremgangen har været skuffende de senere år, men den nye plan viser, at regeringen stadig er indstillet på at komme i mål, siger chef for MMV og entrepreneurship i DI, Thomas Møller Sørensen.
Han påpeger dog samtidig, at planen godt kunne have været lidt mere ambitiøs:
- Der er en del gamle forslag imellem, som det er glædeligt, at regeringen nu tager fat på. Men det kan da undre, at det ikke er sket før, når man har kendt til problemstillingen længe. Mange af de nye forslag er forholdsvis ukonkrete og mere en tilkendegivelse af, at man vil se på området. Dertil kommer, at mange store lovkomplekser i lav grad eller slet ikke bliver berørt. Det gælder for lovgivning om arbejdsmiljø og miljø, hvor det er svært at se, hvordan de ansvarlige ministerier vil nå at reducere deres byrder med 25 %, forklarer Thomas Møller Sørensen.
Nogle af initiativerne kan gennemføres rent administrativt. For dem, der kræver lovændring, går regeringen i dialog med Folketingets partier. Det er planen, at initiativerne skal forhandles på plads til implementering i løbet af 2009 og 2010.
Initiativerne fordeler sig på følgende fem indsatsområder:
Bedre vilkår for opstart og drift
Nem adgang til myndighederne
Færre og nemmere indberetninger
Effektiv og fokuseret kontrol
Redskaber i afbureaukratiseringen
Kilde: Økonomi- og Erhvervsministeriet / Dansk Industri