Partikel-filtre i boliger gavner sundheden
Installation af partikelfiltre i ældre menneskers boliger kan gøre en væsentlig forskel i bestræbelserne på at forhindre udvikling af åreforkalkning og blodpropper.
Det viser et forskningsprojekt, som er udarbejdet af forskere fra universiteterne i Aalborg, København, Århus, Gøteborg og Uppsala samt DTU og Kræftens Bekæmpelse.
Undersøgelsen blev søsat med henblik på at dokumentere, om det ville have en effekt på sundhedstilstanden hos ældre personer, hvis de i dagligdagen i deres bolig blev fri for at indåndede trafikos og andre partikelforureninger, der kommer både udefra og indefra.
Forbedring efter bare to døgn
Undersøgelsen blev gennemført hos 41 raske ikke-rygende personer over 60 år, som bor nær en trafikeret vej. De blev bedt om at have en almindelig adfærd i deres bolig over en periode på en uge, hvor man henholdsvis indsatte og fjernede filtrene.
Personerne var ikke klar over, hvornår filtrene var slået til eller fra, og de vidste derfor ikke, om de indåndede renset luft eller den normale, partikelfyldte luft:
- Vores undersøgelse viste, at i de perioder hvor partikelfiltrene var slået til i lejlighederne, kunne man i efterfølgende prøver konstatere, at der var sket en forbedring af elasticiteten af beboernes blodårer. Og den positive virkning indtræf allerede efter to døgn med renset luft, siger seniorforsker Lars Gunnarsen fra Statens Byggeforskningsinstitut i Aalborg.
Forurening udvikles både inde og ude
Tidligere undersøgelser har vist, at udendørs forurening med partikler kan føre til en overhyppighed af en række sygdomme som lungekræft, kredsløbssygdomme og forværring af luftvejssygdomme. Det antages derfor, at flere tusinde danskere hvert år dør på grund af den udendørs partikelforurening.
- Vi opholder os dog 90 % af vores tid indendørs, og vi ved også, at partikelforureningen i boliger i høj grad skyldes trafikerede veje nær boligen, Men partikelforureningen kan dog også komme fra aktiviteter inde i boligen. Så undersøgelsens resultater er et væsentligt bidrag til at kunne forbedre indeklimaet i vores boliger, fastslår Lars Gunnarsen.
Indre kilder til partikelforurening kan blandt andet være tændte stearinlys, madlavning og ikke mindst fra tobaksrøg. I nogle tilfælde giver de indre kilder anledning til forureningsniveauer, der ligger langt over de udendørs niveauer ved meget forurenede gader. Men til forskel fra trafikken optræder de indendørs forureningskilder sædvanligvis kun i perioder. Her kan vi altså selv gøre en indsats for at mindske forureningen.
Kilde: Aalborg Universitet