23948sdkhjf

Hvorfor er højhuse så fascinerende?

Fri.dk har talt med et par eksperter og kommer med et bud på, hvorfor mennesket betages af høje huse skyskrabere.
I årenes løb har vi set en bred vifte af imponerende skyskrabere rejse sig verden over. Alle udfordrer teknikken til det yderste med ambitionen om at overgå alle de andre, men hvorfor? Hvad er det i mennesket, der får os til at stræbe mod højderne?

I forsøget på at besvare netop det spørgsmål har magasinet Fri.dk talt med psykolog Thomas Bjarke Markersen og arkitekturprofessor Claus Bonderup.

De to eksperter er enige om, at det at placere sig højt er forbundet med en magtfølelse, som stammer helt tilbage fra urmennesket:

- Mennesket er ikke et hvilket som helst dyr. Rent udviklingsmæssigt har vi i tidens løb både været rovdyr og byttedyr, og vi har rester af begge dele i os. Når mange mennesker begejstres af en udsigt og kan lide at komme til vejrs enten i et hus eller op på et bjerg, skyldes det lidt den samme mekanisme, som når leoparden på savannen kravler op i et træ. Den kan også lide at placere sig højt, fortæller Thomas Bjarke Markersen, der suppleres af Claus Bonderup:

- I Yemen ser man det samme mønster. Der har man nogle fantastiske otte-ti etagers lerklinede huse, der helt tydeligt er lagdelt efter prestige, siger han.

Jordbundne danskere
De to eksperter peger på, at mennesket har et instinktivt behov for at kunne overskue verden, men behovets omfang er i høj grad kønsbestemt. Det er nemlig først og fremmest drenge og mænd, der drages af de høje bygninger:

- Jeg tror, der er et seksuelt aspekt. Når jeg for eksempel giver de studerende en opgave, der handler om boliger, slår det aldrig fejl. Drengene tegner allesammen tårne, mens pigerne ligger og roder henad jorden. Den rammer plet hver eneste gang. Det kan da kun handle om fallos, siger Claus Bonderup.

Hvorvidt danske mænd er mindre maskuline end mænd i andre lande, melder historien intet om. Men når det kommer til højhuse, er Danmark i hvert fald langt fra at være foregangsland:

- Vi er bagud. Danskerne er så jordbundne. Mentalt er vi stadig et landbrugsland, der kryber langs jorden, slutter Claus Bonderup.

Kilde: Fri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094