23948sdkhjf

Vinduesbranche advarer mod lovpligtig indbrudssikring

Lovpligtig indbrudssikring fordyrer produktionen og kan koste virksomheder livet, mener DI Byg og Dansk Byggeri

Et forslag fra Socialdemokraterne om at gøre det lovpligtigt at indbrudssikre vinduer og døre i nybyggerier bliver modtaget med bekymring hos producenterne.

Forslaget fra Socialdemokraterne, som også bliver støttet af Enhedslisten, har været fremsat ad flere omgang, senest som tilføjelse til regeringens indbrudspakke der blev præsenteret tidligere på ugen.

DI Byg frygter, at det vil blive meget dyrt for virksomhederne, hvis forslaget bliver til virkelighed.

- Det bliver dyrere at producere for virksomhederne, fordi de skal omlægge hele produktionen til det indbrudssikrede produkt. Og så er det et nationalt særkrav, som kun vil gælde i Danmark. Nogle virksomheder, som eksporterer til udlandet, bliver derfor nødt til at oprette en ny produktion, fordi de samme produkter ikke længere kan sælges nationalt og til udlandet, siger branchedirektør Elly Kjems Hove.

Dansk Byggeri har samme opfattelse.

- Det er selvfølgelig individuelt fra virksomhed til virksomhed, hvor stor en betydning det får, da nogle allerede har indbrudssikring som en del af deres portefølje. Men der er ingen tvivl om, at det kommer til at koste. Indbrudssikring kræver nye produkter, som betyder, at virksomhederne skal hente certifikater forfra, siger Jette Snoer, branchedirektør i Danske Byggematerialer.

Hun peger på, at det især vil ramme små og mellemstore virksomheder.

- De bliver hårdest ramt, fordi det vil være dyrere for dem at lægge produktionen om. Der er ingen tvivl om, at nogle vil vælge at lukke helt, siger hun.

Ud over øgede produktionsomkostninger peger brancheorganisationerne også på, at indbrudssikrede vinduer og døre allerede er tilgængelige i Danmark. At gøre dem obligatoriske vil derfor være et angreb på forbrugernes ret til selv at vælge.

Færre indbrud er målet
Licitationen - Byggeriets Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen, men det var ikke muligt inden avisens deadline.

Formålet med forslaget er at sænke antallet af indbrud i Danmark, der er en del højere end i nabolandene. Den 26. december 2016 udtalte hun i en artikel til DR, at "det mest effektive middel mod indbrud er at sikre sit hus. Og det sker ved at have gode vinduer og døre, som det er svært at komme ind ad".

Rune Lund fra Enhedslisten forklarede i samme artikel, at der ikke var grund til at bekymre sig om prisen ved lovpligtig indbrudssikring for forbrugerne. Det sker med henvisning til erfaringer fra blandt andet England og Holland, som har et tilsvarende sikringskrav.

- Der er tyverisikrede døre og vinduer gået fra at være et niche-produkt til at være standardprodukt, og det har fået prisen til at falde drastisk, sagde han.

Læs mere om vinduessikring: Producent: Forslag truer dansk byggetradition

Indbrudssikring

Mærkatet ”indbrudssikring” på døre og vinduer i nybyggerier i Danmark kræver et certifikat, som stiller krav til den tid, det minimum skal tage at bryde et vindue op. I forslaget fra Socialdemokraterne er minimum tre minutter for at bryde en dør eller et vindue op.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112