23948sdkhjf

Økologisk familiehus ligner ikke en hobbitbolig

Ung ingeniør vil flytte den økologiske bæredygtige familiebolig ind i det almindelige parcelhuskvarter. Flere arkitekter har vist interesse.
Johannes Scheibelein er den 32-årige grundlægger og ejer af entreprenør-, ingeniør- og økoparcelhusvirksomheden PermaByg. Og han vil ikke kun bygge bæredygtigt.

For ham er det lige så vigtigt, at økonomien kan bære. En krone skal være tjent, inden den bliver brugt, og når den DTU-uddannede ingeniør og grønne iværksætter har brug for materiel eller maskiner, vil han hellere starte med at købe brugt end at belaste likviditeten unødigt.

Målet er at udbrede det miljøvenlige og økologiske parcelhus, hvis materialevalg sikrer et godt indeklima. Et eksemplar af det såkalte PermaHus står foreløbig i en færdigbygget version i økolandsbyen Friland, men Johannes Scheibeleins vision er, at den højisolerede, bæredygtige familiebolig skal rykke ud af græsrodsmiljøerne og ind i ganske almindelige parcelhuskvarterer.

- På messen Building Green oplevede jeg sidste år, at mange af de, der besøgte PermaBygs stand, faktisk gjorde det med privatperson-hatten på. De var personligt interesserede i permahuset, siger Johannes Scheibelein.

Ikke mere mystik om økologi
Med sin deltagelse i Building Green ønsker han at være med til at afmystificere økologisk byggeri og vise, at et økologisk hus kan være et konkurrencedygtigt alternativ til et helt konventionelt hus, også i forhold til byggeøkonomi og finansiering.

- Hidtil har det været dyrt at bygge økologisk, blandt andet fordi ingen har gjort en indsats for at sætte tingene i system. Jeg har taget det bedste fra det økologiske byggeri - de sunde og giftfrie materialer - og ud fra det udviklet et hus, som ikke ligner en hobbitbolig, men passer ind i et parcelhuskvarter. Samtidig er de tekniske egenskaber dokumenteret, så man kan tegne byggeskadeforsikring og få huset finansieret via almindelige realkreditinstitutter, siger Johannes Scheibelein.

Ud over at fortælle om sit huskoncept, som han på længere sigt håber at kunne basere sin virksomhed 100 procent på, vil Johannes Scheibelein søge at styrke sit netværk.

- Den grønne byggemesse betyder, at jeg er kommet i kontakt med flere tegnestuer, heriblandt Henning Larsen Architects og JJW Arkitekter, som er interesseret i mulighederne for at opføre institutioner som økologisk byggeri, siger Johannes Scheibelein.

Et varieret felt
Hos Building Green er adm. direktør Henrik Ulander glad for, at eventen byder på et varieret felt af udstillere.

- Når både bæredygtige iværksættervirksomheder og store, veletablerede producenter vælger at være med hos os, viser det, at bæredygtighed i byggeriet har fået en meget stor bredde, siger Henrik Ulander og tilføjer:

Det er med til at give de besøgende et væld af input.

Building Green som trædesten
Johannes Scheibelein, ejer af virksomheden PermaByg, var sidste år med på den grønne rådgiver- og leverandørmesse Building Green, der 29.-30. marts 2017 for første gang også afholdes i Aarhus.

Deltagelsen førte dels til konkrete opgaver, dels til at han er blevet tilknyttet Arkitektskolen Aarhus som vidensperson indenfor økologisk byggeri. Desuden skal han undervise studerende ved Københavns Erhvervsakademi i økologisk byggeri.

Ud over at føre til opgaver og opbygning af netværk fik deltagelsen på Building Green bekræftet Johannes Scheibelein i, at markedet for alvor er ved at være klar til det økologiske parcelhus, i hans version det såkaldte PermaHus.

Artiklen er en del af temaet Bæredygtigt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109