23948sdkhjf

Radon kan give ekstra opgaver i byggeriet

Flere husejere har fået øjnene op for farerne ved radon. Det betyder, at der ligger flere opgaver og venter på landets håndværkere, hvis de specialiserer sig, lyder vurderingen fra Dansk Byggeri.

- Radon er et problem, man ikke kan undertrykke, men bør handle på. Derfor bliver det i endnu højere grad noget, som myndighederne og boligejerne vil have fokus på de kommende år. Det vil skabe et øget behov for håndværkere, der eksempelvis kan levere forbedret ventilation, installere radonsug eller etablere en membranløsning, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Niels Strange.

Fakta

Siden 1998 har det været et krav til småhusbyggeriet, at konstruktioner mod undergrunden skal udføres lufttætte - blandt andet at holde radonniveauet under myndighedernes anbefaling.

 I 2010 blev der indført krav i bygningsreglementet om, at mængden af radon i indeluften ikke må overstige100 Bq/m3. Dette krav er stadig gældende.

Byggerier opført efter 2010 har færre problemer med radon end ældre byggerier.

(Kilde: Dansk Byggeri)

Han henviser til Realdanias kampagne "Radonfrithjem", som indtil videre har indsamlet data fra knap 3.000 boligejere, der har målt radonniveauet i deres hjem.

Cirka halvdelen af de udførte målinger har vist et niveau på over 100 becquerel pr. kubikmeter, hvor anbefalingen er at iværksætte enkle og billige tiltag, der kan nedbringe niveauet. 

Hver sjette bolig har imidlertid et niveau over 200 becquerel pr. kubikmeter, hvilket er så højt, at der bør sættes større tiltag i gang for at minimere den radioaktive luftart.

De fleste af målingerne i Realdanias kampagne er udført i områder med høj risiko for forhøjet radonniveau, men ifølge Niels Strange underbygger resultatet tidligere landsdækkende undersøgelser.

Skal byggebranchen for alvor høste frugterne af de boligejere, der i fremtiden vil ønske at sikre huset mod radon, er det nødvendigt at erhverve sig de rigtige kompetencer og specialisere sig inden for området.

- Byggeriet vil de kommende år gøre en indsats for at gøre boligejerne opmærksomme på, hos hvem deres hjem er i trygge hænder, og her er det nødvendigt at have papir på sine kompetencer, siger Niels Strange.

I dag udbydes der kurser i et samarbejde mellem Statens Byggeforsknings Institut og Teknologisk Institut. Læs mere på sbi.dk

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141