Byggefirmaer fastholder medarbejderne
En tommelfingerregel siger, at virksomheder i bygge- og anlægsbranchen skal regne med 20 vejrligsdage om året – altså dage, hvor vejret gør det svært eller umuligt at arbejde.
Sådan ser situationen imidlertid ikke ud i denne vinter, hvor de hidtil lune temperaturer fastholder byggeaktiviteten og dermed reducerer antallet af sæsonafskedigelser, vurderer Dansk Byggeri.
- Hvis det nuværende milde vejr fortsætter, så er mit skøn, at første kvartals beskæftigelse i byggeriet vil ligge på mellem 97 og 98 procent af årsgennemsnittet. Det svarer til ca. 4.000 færre beskæftigede end normalt, og det er et af de laveste negative udsving, vi har set siden årtusindskiftet, siger cheføkonom hos Dansk Byggeri, Bo Sandberg.
Han anfører, at når byggebeskæftigelsen ventes fastholdt på et højt niveau gennem hele første kvartal 2017, skyldes det både den milde vinter, samt at virksomhederne holder på den eksisterende arbejdskraft under indtryk af opsvingets stigende rekrutteringsudfordringer
Murerfirma: Fastholder alle medarbejdere
En af de byggevirksomheder hvor man nyder godt af en mild vinter er murerentreprenørfirmaet Stenklint A/S i Roskilde.
Normalt lægger vinterhalvåret låg på flere af virksomhedens udendørs byggeprojekter, men sådan ser det i mindre grad ud lige nu.
Uanset vejret tager vi altid højde for vejrligsdage i vores planlægning, men når så kulden udebliver betyder det blot, at vi bruger markant mindre tid på afdækning i forbindelse med vores renoveringsopgaver. Vi arbejder hurtigere og kan påbegynde nye opgaver hurtigere. Samtidig fastholder vi alle medarbejdere, siger administrerende direktør Lars Bonde Lindberg.
Mangel på arbejdskraft spiller også ind
Når byggebeskæftigelsen ventes fastholdt på højt niveau gennem hele første kvartal 2017, skyldes det ikke kun den milde vinter.
Ifølge Bo Sandberg spiller det også ind, at virksomhederne i stigende omfang vælger at fastholde medarbejdere på grund af opsvingets rekrutteringsudfordringer. Det er også tilfældet hos Stenklint:
- Det er positivt, så vi ikke skal ud at rekruttere i foråret, når der i øjeblikket er mangel på murere, siger administrerende direktør Lars Bonde Lindberg.
Statistik: Sådan har vinteren påvirkeret beskæftigelsen i byggeriet gennem åreneI de hårde vintre 1. kvartal 2010 og 1. kvartal 2011 røg beskæftigelsen helt ned på hhv. 91,9% og 93,5% af det pågældende års gennemsnit. Opgjort i personer betød det et minus på hhv. 11.600 og 9.500 færre beskæftigede i 1. kvartal i 2010 og 2011 sammenlignet med de pågældende års gennemsnit. I 2016, hvor der både var mild vinter og en gunstig konjunktursituation, dykkede den faktiske byggebeskæftigelse i 1. kvartal til blot 97% af årets gennemsnit. Opgjort i personer blot 4.800 færre beskæftigede. Kilde: Dansk Byggeri på baggrund af tal fra Danmarks Statistik |