23948sdkhjf

Stort byggeri bliver 7.000 m² større – og hurtigere færdigt

Dropper plan om at renovere gamle pavilloner og bygger nyt i stedet. Det skærer cirka et år af byggetiden.

Regionsrådet i Region Hovedstaden har netop godkendt, at Akuthuset på Nyt Hospital Bispebjerg bliver 100 ambulatorierum større end planlagt.

Det svarer til cirka 7.000 kvadratmeter, og Akuthuset, der er Nyt Hospital Bispebjergs største delprojekt, vokser dermed til cirka 75.000 kvadratmeter.

I en tid hvor de fleste hospitalsbyggerier skærer ind til benet, kan det være en overraskende udmelding, at Akuthuset bygges større, men det kan lade sig gøre, fordi projektet på et tidligere tidspunkt er blevet optimeret, forklarer vicedirektør Claes Brylle Hallqvist fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital:

- Allerede inden de første streger blev slået, havde vi skåret 14.000 kvadratmeter væk ved at forstå hospitalets processer og optimere dem. Det er langt dyrere at gøre på et senere tidspunkt, og det, vi tilføjer nu, er optimerede kvadratmetre. Vores udbudsstrategi med at få specialister på hvert delprojekt har også båret frugt, så vi har kunnet optimere hver en lille del.

Et helt unikt projekt

Udvidelsen foretages i højden ved at bygge en ekstra etage på fire af de seks sengetårne. Dermed bliver det tidligere i processen muligt at flytte sengene fra det nuværende Frederiksberg Hospital til det nye Akuthus, som nu ventes færdigt i 2024 – ét år tidligere end hidtil planlagt.

- Det er et helt unikt projekt, der kan det her. Akuthuset er så fleksibelt, fordi vi har en base med de tunge funktioner, som er adskilt fra sengetårnene. Der er den samme logiske adgang til logistikken, lige meget hvor høje sengetårnene er. Samtidig er sengeafsnittene designet, så de også kan være velfungerende ambulatorier, kontorer og intensivafsnit. Vi kan altså let flytte rundt på etagerne i sengetårnene, siger Claes Brylle Hallqvist.

Bedre patientforløb

En grund til ændringen er, at hospitalets behov for ambulatorier har ændret sig. Den ambulante aktivitet er steget med 16 pct. på to år, og 65 pct. af patienterne er i dag indlagt mindre end 24 timer.

De kliniske fordele ved at have ambulatorierne i Akuthuset er enorme. Patientforløbene forbedres, fordi patienterne lettere selv kan bevæge sig mellem sengeafsnit og ambulatorier. Og for personalet er der bedre arbejdsgange, da man ofte arbejder både på sengeafsnit og ambulatorier og derfor sparer en masse tid, siger Claes Brylle Hallqvist.

Den øgede ambulatorie-aktivitet betyder, at det ville blive meget dyrt at renovere pavillonerne, fordi der skulle indrettes mange flere rum end oprindeligt planlagt. Derfor er det på mange måder mere hensigtsmæssigt at bygge helt nye ambulatorier i Akuthuset.

Akuthuset er tegnet af KHR Arkitekter, WHR Architects Europe og Arup Denmark med underrådgiverne Sweco, Schønherr og Lohfert & Lohfert.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126