23948sdkhjf

Nu skal københavnerne gå på vandet

Tredje Naturs ”Klimaflise” testes på Nørrebro.

En lille strækning af Københavns mere end 700 kilometer fortove skal nu bruges til andet end blot at gå på.

Heimdalsgade på Nørrebro bliver nemlig det første sted, hvor en ny vandhåndterende fortovsflise skal testes. Klimaflisen er udviklet til fremtidens fortove og byrum og skal håndtere effekterne af klimaforandringerne og samtidig skabe nye oplevelser i byen.

Flisen er udviklet af Tredje Natur i samarbejde med IBF og ACO Nordic og indgår som en del af Realdanias kampagne ”Klimaspring”, der støtter udvikling af nye klimatilpasningsteknologier.

Klimasikring som livskvalitet

Der er tale om et modulopbygget system, som gør det muligt for vandet at løbe ned i et integreret og underjordisk vandhåndteringssystem.

Fortovet bevarer sin grundlæggende funktion, men giver samtidig mulighed for at tilføre byen en række nye kvaliteter og funktioner. Systemet til vandhåndtering kan kobles med en række byrumelementer som beplantning og legeredskaber, der kan motivere til bevægelse, leg og ophold i byen og give et levende og naturrigt byrum.

- Vi ønsker at vise verden, at klimasikring ikke 'bare' er skjult teknik under jorden, men også en mulighed for at forbedre vores hverdagsrum og give byens borgere større livskvalitet. Klimaflisen er en samlet løsning, der både kan afhjælpe problemerne med regnvand, der ikke kan komme væk i byrummet og samtidig skabe mere bynatur i vores grå gader, siger Jeppe Ecklon, der er projektleder hos Tredje Natur.

Fra produktudvikling til markedsmodning

Anlæggelsen af teststrækningen og den fortsatte udvikling af Klimaflisen er muliggjort af en bevilling på 1,1 millioner kroner fra Markedsmodningsfonden.

Forud er gået et treårigt produktudviklingsforløb under Realdanias "Klimaspring" kampagne, der har til formål at understøtte udviklingen af løsninger til håndtering af regnvand i tætte, eksisterende byområder.

Ifølge projektchef Pelle Lind Bournonville fra Realdania er den forestående test en vigtig milepæl i bestræbelserne på at gøre Klimaflisen til en kommerciel succes. Forventningen er, at den nye løsning kan introduceres på markedet i slutningen af 2018.

- Med kilometervis af fortove i selv den mindste og tætteste by har Klimaflisen et stort potentiale både herhjemme og internationalt, siger Pelle Lind Bournonville.  

Teknisk set giver Klimaflisen mulighed for at afkoble 30 procent af nedbøren, så man ikke overbelaster byernes eksisterende infrastruktur. Samtidig reduceres behovet for rensning af regnvandet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109