23948sdkhjf

Fremtidens bæredygtige bydel rykker nærmere

Beboerne rykker nu ind i Nordhavns nye ’smart homes’. Det giver mulighed for at teste ny teknologi i 1:1.

Siden 12 partnere i 2015 gik sammen om at skabe nye energiløsninger i partnerskabet EnergyLab Nordhavn, er byudviklingen gået stærkt.

Fredag flytter de første beboere ind i det indre Nordhavns såkaldte smart homes, der er indrettet i de øverste tre etager af ”Frihavnstårnet” og i fire lejligheder i ”Havnekanten”.

De nye beboere har alle indvilget i afprøve teknologiske løsninger, der kan optimere energiforbruget. Ved at følge deres energiforbrug kan man blive klogere på, hvordan fremtidens hjem i endnu højere grad kan indrettes med fokus på både komfort og et lavt forbrug af varme og strøm.

- Det her er stort skridt i vores gode samarbejde om EnergyLab Nordhavn og ambitionen om at realisere fremtidens bæredygtige bydel. Nordhavn er jo et storbylaboratorium inden for blandt andet intelligente energiløsninger. Og det bliver interessant at se laboratoriet i funktion i målstokken 1:1, når de første beboere nu fører projektet ud af laboratoriet og ind i deres hjem, siger udviklingschef Rikke Faaborg Jarmer, By & Havn, i en pressemeddelelse.

Slukker for varmen når du er på arbejde

De nye Nordhavns-lejligheder skal afprøve et system med intelligent styring af lys, el og varme. Eksempelvis bliver CO2-niveau og temperatur målt i rummene, og systemet skaber så den rette komfort efter hvor mange, der opholder sig i rummet.

Derudover kan beboerne indstille deres hjem, så det automatisk slukker for varmen midt på dagen, mens man er på arbejde. Boligernes isolering betyder, at der ikke vil være varmetab, og samtidig nedsætter man varmeforbruget på et tidspunkt på dagen, hvor der traditionelt er et højt forbrug på forsyningsnettet.

Med bygningsautomation skabes en direkte kommunikation mellem det enkelte hjem og forsyningssystemet, som blandt andet giver mulighed for at bruge varme og strøm på de tider af døgnet, hvor der er mest af det. ABB er leder af dette projekt.

Forbruger når energien er billig 

I Havnekanten er det varmen og komforten i en bolig, der undersøges. Der er installeret et styringssystem af gulvvarmen og varmefølere i boligen. I vægge og lofter er der installeret temperaturfølere i flere dybder.

Temperaturfølerne måler, hvordan bygningsmassen holder på varmen, og hvordan bygningen reagerer i forhold til rum- og udetemperatur.

Dermed bliver det muligt at demonstrere, hvordan man i perioder kan udskyde eller fremrykke rummenes opvarmning, så energiforbruget kan flyttes til tidspunkter, hvor energien er billig eller ”grøn” – uden at gå på kompromis med komforten i rummene. Danfoss er leder af dette projekt.

Men vigtigst af alt giver de nye smart homes værdifuld konkret viden om energiforbrug helt ned på husstands- og sågar rumniveau – efter aftale med beboerne, der alle har indvilget i deltage i projektet.

Det giver på sigt partnerskabet i EnergyLab Nordhavn mulighed for at udvikle nye og endnu bedre energiløsninger i Nordhavn – og i resten af landet.

Frihavnstårnet udvikles af Boll+, der har omdannet en tidligere kornsilo til nye boliger, mens Havnekanten udvikles af TerraNova.

Hvad er EnergyLab Nordhavn?

”EnergyLab Nordhavn – nye energiinfrastrukturer i byer” er et fireårigt projekt, der udvikler fremtidens energiløsninger. Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Projektets partnere er DTU, Københavns Kommune, By & Havn, Hofor, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metrotherm, Glen Dimplex og Power-Lab-faciliteterne.

Projektet er støttet af EUDP og løber fra 2015-2019.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079