23948sdkhjf

Virksomhedsejere trækker for mange private udgifter fra i skat

Ugeblade og aviser bogført som faglitteratur, kontingent til golfklub og private benzinregninger er blandt posterne, når virksomhedsejere selvangiver forkert. Ifølge Skat er de helt små virksomheder de værste.
Ifølge Skat betaler små og mellemstore virksomheder i Danmark godt 9,2 Mia kr. mindre i skat end de skulle have gjort, hvis de selvangav korrekt. Det fremgår af Skats seneste såkaldte ”Complience-rapport” om virksomhederne efterlevelse af landets skatteregler.

De 9,2 mia. kaldes også for ”skattegabet” og er baseret på stikprøveundersøgelser af mindre virksomheders selvangivelser og regnskaber.

Især i det helt små virksomheder er der problemer. Virksomheder med nul ansatte, bl.a. hovedaktionær-selskaber - stod for 64 pct. af skattegabet. Virksomheder med mellem 1 og 12 ansatte stod for andre 28 pct. af skattegabet.

Skat vurderer, at 10 pct. af fejlene er bevidste fejl, mens de øvrige fejl skyldes ukendskab til skattereglerne, og hvordan de skal forstås

Trank golfklub-kontingent fra

De typiske fejl vedrører især private udgifter, som fejlagtigt eller bevidst er trukket fra i firmaet, personlige indtægter, som ikke er selvangivet, eller indtægter som rente på lån og leje af aktiver, hvor der ikke er handlet på normale markedsbetingelser mellem hovedaktionæren og hans selskab.

I en præsentation, som indsatschef i Skat, Jim Jørgensen, fornylig har givet ved en konference for erhvervsorganisationer og en lang række brancheorganisationer, nævnes et eksempel fra Nordjylland.

Her var private udgifter til køb af fladskærms-tv til virksomhedsejerens private bolig trukket var. Det samme var private udgifter til ugeblade og aviser (bogført som faglitteratur), kontingent til en golfklub og benzin til virksomhedsejerens bil. Udgifter til ombygning af hovedaktionærens private bolig var fratrukket som kontorartikler og fremmed arbejde.

Blandt de ikke selvangivne personlige indtægter nævnes renteindtægter fra lån, som hovedaktionæren har givet til sit selskab.
Det kan også være, at hovedaktionæren har en mellemregning med sit selskab, som der er tilskrevet renter på, men som ikke er opgivet som indkomst.

De 9,2 mia. kr. i skattegab kan lyde af meget, men det skal dog anføres, at det offentlige årligt opkræver 940 mia. kr. skatter og afgifter.

De penge, som de mindre virksomheder skulle have betalt mere i skat, hvis virksomhederne selvangav korrekt, udgør således kun knap en procent af det samlede skatteprovenu.

Hvis lønmodtagere selvangav korrekt, skulle de ifølge Skat i alt betale ca. 13 mia. kr. mere om året.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094