23948sdkhjf

Avis: 10 kroner skiller chefer og svende i Axel Towers-konflikt

10 kroner mere på akkorden.

Det er på overfladen det, der skiller entreprenørfirmaet DEKO og de 40 tømrer- og snedkersvende, der i mandags blev fritstillet efter flere ugers strejke på prestigebyggeriet Axel Towers i det indre Købehavn, skriver Avisen.dk.

Sagen handler om akkorden på de buede vægge, som er byggeriets varemærke.

- De buede vægge er komplicerede at bygge, og det var der ikke taget højde for, at DEKO fastsatte prisen for dem. Det betyder, at vores samlede løn bliver presset, fortæller Julius Gudmundsson, der er talsmand for tømrerne og snedkerne på byggepladsen.

Hvorfor al den ballede?

Ifølge svendene betyder den lave prisfastsættelse, at de siden september har arbejdet på en akkord svarende til 110 kroner i timen. Det har de krævet bliver ændret.

Svendenes krav er 225 kroner i timen, men DEKO vil ikke gå med til mere end 215 kroner.

Konflikten er nu eskaleret, og de 40 svende er efter flere ugers strejke blevet fritstillede.

Men hvorfor al den ballade for 10 kroner i timen?

- Det handler ikke bare om det, siger Julius Gudmundsson.

- Kravet er med tilbagevirkende kraft, og vi har sammenlagt brugt 35.000 timer på de buede vægge. Det er altså ret mange penge, som vi synes, vi har ret til. Derfor var vi også nødt til at sætte foden ned, inden byggeriet om få måneder er afsluttet, siger han.

Hos DEKO kan man ikke genkende billedet af, at firmaet ikke har villet forhandle. I en pressemeddelelse skriver firmaet fredag, at man flere gange er kommet med tilbud til de ansatte.

- Medarbejderne har fastholdt de 225 kroner i timen som et ultimativt krav, siger Henrik Olsen, chefkonsulent i Dansk Byggeri, der udtaler sig om sagen på vegne af DEKO.

Han bekræfter, at DEKO ikke har ønsket at imødekomme medarbejdernes krav om de 225 kroner.

- Forskellen fra DEKO's bud og op til de 225 kroner er jo rigtig mange penge, når det skal betales med tilbagevirkende kraft fra dag et. Der er blevet brugt omkring 32.000 timer, siger Henrik Olsen.

Ifølge svendene har konflikten også udviklet sig til en principsag om social dumping. De hævder, at DEKO har været uvillige til at forhandle og truet med at erstatte dem med udenlandsk arbejdskraft. En påstand som DEKO afviser.

Da der er tale om en overenskomststridig strejke, får den ikke opbakning fra svendenes fagforening 3F, men støtten fra privatpersoner vokser på Facebook og i strejkekassen.

Svendene besluttede på et møde fredag at fortsætte strejken på mandag.

- Humøret er højt, og vi er rigtig glade for den store solidaritet vi møder fra kolleger både i og udenfor pladsen. Fredag var vi rigtig mange, der mødtes klokken seks med bannere og morgenbrød foran pladsen. Der kom omkring 50 stilladsarbejdere alene. Det er jo rigtig dejligt at opleve, fortæller Julius Gudmundsson.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094