23948sdkhjf

Høyrup & Clemmensen vinder stor fagentreprise

Elinstallatøren skal udføre en stor del af Danmarks største ESCO-projekt.
Hvidovre Hospital energioptimeres for 163 millioner kroner i et ESCO-projekt, som Siemens står bag.

Høyrup & Clemmensen har vundet projektets største fagentreprise, og 14 af firmaets elektrikere tager i starten af november hul på opgaven med at udskifte 14.500 lysarmaturer og installere intelligente belysningsanlæg.

Forud er gået mange timers planlægning, for hospitalets lange gange gør logistikken til en af de største udfordringer ved entreprisen. Fra den ene ende af hospitalet til den anden er der 500 meter, og Høyrup & Clemmensen skal undervejs udskifte lysarmaturer i 2.300 rum.

- For at vi kan overholde tidsplanen, har vi fokus på, hvordan vi kan minimere spildtid i projektet. Ellers kommer vi til at bruge for meget tid på at trave på de lange gange, fortæller projektleder Thomas Birch.

Lokationsbaseret planlægning
For at løse den udfordring anvender han lokationsbaseret planlægning og har delt entreprisen op i 11 mindre områder.

- Det gør, at det visse steder er muligt at få lysarmaturerne leveret direkte til det område, hvor vi skal arbejde i den givne etape. Denne form for detailplanlægning er en udfordring på et hospital i drift, men kan lade sig gøre, fordi vi har haft vores daglige gang på Hvidovre Hospital i snart 20 år, siger Thomas Birch.

Høyrup & Clemmensen servicerer til daglig Hvidovre Hospitals el- og sikringsanlæg. Hospitalets adgangskontrolanlæg omfatter efterhånden over 500 døre og er en vigtig del af infrastrukturen og sikkerheden på hospitalet.

Lysinstallationer styres af dagslys
Høyrup & Clemmensen har også været med til at projektere og designe hospitalets nye belysningsanlæg.

Alle de gamle lysarmaturer udskiftes til med LED-armaturer. Resultatet er ikke blot en lavere elregning, for de nye lysarmaturer vil også give et bedre lysmiljø for ansatte og patienter. På gangarealerne bliver lysstyringen intelligent.

- Lyset bliver styret af bevægelse og dagslysindfaldet. Hvis der kommer dagslys ind, og hvis der ikke er aktivitet på gangene, sænkes lysstyrken automatisk, og energiforbruget bliver lavere, fortæller Thomas Birch.

Sparer 16 millioner kroner om året
Som totalentreprenør har Siemens gennemført analyser, gennemgået hele hospitalet og planlagt udførelsen siden begyndelsen af 2015 i samarbejde med hospitalets driftsorganisation.

Nu er næste skridt selve udførelsen, mens hospitalet er i drift, og i slutningen af 2018 vil hospitalet være energioptimeret for 163 millioner kroner.

- Hvidovre Hospital har et stort vedligeholdelsesefterslæb, fordi der ikke været ressourcer til at vedligeholde de tekniske installationer. Når vi er færdige med energioptimeringen, får hospitalet løftet det store efterslæb, færre driftsomkostninger og udleder mindre C02, fortæller salgsdirektør Lars Nielsen fra Siemens.

Siemens finansierer planlægningen og udførelsen, hvorefter Hvidovre Hospital afdrager entreprisesummen gennem den energibesparelse på 16 millioner kroner, som hospitalet årligt vil opnå.

- Fordi tilbagebetalingstiden er lang, og entreprisesummen svarer til ambitionerne om at gøre Hvidovre Hospital grønnere, kan vi gå grundigt til værks fra starten og realisere ambitiøse energimæssige mål. Det giver en større energibesparelse og derfor også en større faglig stolthed, siger installationschef og partner i Høyrup & Clemmensen, Søren Østergaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.251