23948sdkhjf

JFP prøver kræfter med ny planlægningsmetode

Lokationsbaseret planlægning har gjort sit indtog hos JFP – foreløbigt på to københavnske byggepladser.
I Irma Byen i Rødovre og på den tidligere F.L. Smidth-grund i Valby har JFP skiftet de traditionelle Gantt-tidsplaner ud med lokationsbaseret planlægning.

Det er sket på foranledning af projektleder Morten Høj Christensen, som har gode erfaringer med metoden fra sit tidligere job i MT Højgaard. For ham er en af de klare styrker, at det skaber et bedre flow på byggepladsen, når man tvinges til at planlægge mere i detaljer:

- Jeg bruger lang tid i starten på at få den helt rigtige opdeling af lokationer. Jeg sidder med plantegningerne og gennemgår, hvilke aktiviteter der skal forgå i de enkelte områder og hvornår, fortæller Morten Høj Christensen, der er projektleder på anden etape af Valby Maskinfabrik, hvor JFP opfører 66 boliger, kontorhus og fælleshus.

- Hos JFP er vi som regel interesserede i at prøve nye ting, hvis vi mener, der kan være noget at hente. Eksempelvis effektivitet. Nogle underentreprenører så lidt skævt til det i starten, men nu ved de, hvad det er. Vi arbejder jo ofte sammen med de samme samarbejdspartnere, så de fleste kender efterhånden metoden, siger Morten Høj Christensen.

Lettere at koordinere
Og underleverandørerne er tilfredse, for de oplever ikke længere spildtid på byggepladsen.

- Alle ved præcis, hvornår en lokation er dedikeret til de enkelte fag. Hvis elektrikeren for eksempel kommer til en lokation for at ordne lidt småting, men denne lokation er reserveret til VVS’eren, må han pænt spørge om lov og indordne sig. Det er VVS’eren, der har ret til at være på den lokation den dag. Det gør det meget lettere at koordinere, forklarer Morten Høj Christensen.

Han oplever, at det har gjort hverdagen lettere for underentreprenørerne. Deres opgaver er fortløbende, og deres bemanding holdes stabil. De skal ikke mande op og ned – og det er penge på bundlinjen.

Bygherren er også glad for systematikken i metoden, fordi den giver bedre mulighed for at følge med i arbejdet. Bygherren ved med sikkerhed, at hvis gulvmanden er gået i gang i opgang 3, så er alt færdigt i opgang 1 og opgang 2.

Ledelsen bakker op
Morten Høj Christensen har netop været på kursus i metoden sammen med nogle af kollegaerne. For de fleste er det første gang, at de arbejder med lokationsbaseret planlægning på et byggeprojekt.

- Alle er med på, at det tager længere tid at planlægge i første omgang, men at vi til gengæld får en række tidsplaner, som vi virkelig kan bruge til noget, siger han.

At anvende cyklogram-metoden kræver fortrolighed med den anvendte software, og de mest erfarne byggeledere er måske ikke dem, der står stærkest, når det kommer til at bruge en PC. De nyuddannede er mere trygge ved digitalisering. Til gengæld har de ingen erfaring med at styre et byggeprojekt.

- Om nogle år, når de unge begynder at få mere erfaring, så kommer det helt af sig selv, at de arbejder med metoden, forudser Morten Høj Christensen.

Ledelsen hos JFP har også set lyset i cyklogrammerne og bakker fuldt op om projektet:

- Det var ikke et spørgsmål, om vi skulle i gang med metoden, men blot et spørgsmål om, hvor mange der skulle i gang med det samme. Det har utroligt stor betydning, at ledelsen bakker op. Og det har stor betydning, at vi er mange, der er i gang med metoden, så vi kan sparre med hinanden og udveksle erfaringer undervejs, siger Morten Høj Christensen.

Artiklen er en del af temaet Lokationsbaseret planlægning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095