23948sdkhjf

BIG-projekt vinder stor international arkitekturpris

Superkilen på Nørrebro modtager den internationale Aga Khan-arkitekturpris for sin evne til at forene folk.
Det er det perfekte sted at lade mennesker fra forskellige kulturer mødes og et opløftende lyspunkt i et ellers socialt udfordret kvarter.

Og så er det et arkitektonisk pletskud.

Derfor belønnes parken Superkilen på ydre Nørrebro i København med den internationale Aga Khan arkitekturpris 2016.

Superkilen er en farverig park med plads til både basketball og hockey, cyklister, fodgængere og afslapning under åben himmel, fremhæves det.

Bag hæderen står Aga Khan Fonden med Aga Khan i spidsen. Han er åndeligt overhoved for de shiamuslimske nizari-ismailitter.

Prisen gives til projekter i områder, hvor mange muslimer færdes. Om begrundelsen for, at Superkilen i København skal hædres, skriver juryen blandt andet:

- I en tid med voksende global usikkerhed er det blevet moderne at tale om verdener - den tredje verden, den islamiske verden, den arabiske verden - som om de udgør et parallelt univers, der ikke er forbundet til resten.

- Superkilen, der er en ny urban park i et af Københavns mest mangfoldige og socialt udfordrede kvarterer, afviser på en empatisk måde denne opfattelse med en stærk sammenblanding af humor, historie og hovmod.

Foruden Superkilen er der fem andre modtagere af Aga Khans arkitekturpris.

Det er en moské i Dhaka i Bangladesh og et venskabscenter i Gaibandha i Bangladesh. Desuden et bibliotek i Beijing i Kina, en bro til fodgængere i Irans hovedstad, Teheran, og en universitetsbygning i Beirut i Libanon.

Med hæderen følger en million dollar, som de seks modtagere skal dele.

Superkilen blev indviet i 2012. Bag dens udformning står den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans virksomhed BIG, tyske Topotek 1, der laver landskabsarkitektur, og den danske kunstgruppe Superflex.

Parken strækker sig over 750 meter i forlængelse af Nørrebroparken til Mjølnerparken og udgør et areal på 33.000 kvadratmeter.

Modtagerne af Aga Khans arkitekturpris offentliggøres mandag.

Om cirka en måned - 6. november - afholdes en prisoverrækkelse i emiratet Abu Dhabi, hvor skaberne bag projekterne ventes at deltage.

Aga Khans arkitekturpris uddeles hvert tredje år.

/ritzau/

FAKTA

• Superkilen åbnede i juni 2012.

• Parken er designet af Bjarke Ingels Group og det tyske landskabsarkitektfirma Topotek1 i samarbejde med kunstnergruppen Superflex.

• Området omfatter i alt 30.000 m2 og strækker sig over 750 meter i forlængelse af Nørrebroparken til Mjølnerparken. Den er inddelt i tre områder: Den røde plads, den sorte plads samt et grønt område.

• Superkilen tildeltes i 2013 en AIA Honor Award af American Institute of Architects.

• Projektet nomineredes endvidere i konkurrencen "Designs of the Year 2013" fra Design Museum i London og til den prestigefyldte "Mies van der Rohe"-pris, der gives hvert andet år til europæiske arkitekter, som viser den bedste, nye arkitektur i Europa.

• Med prisen følger 100.000 USD, som kan bruges på Superkilen, bl.a. til genopretning af Den Røde Plads.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172