23948sdkhjf

Sådan får HHM overblik på byggepladsen

Gamle principper for planlægning kan skære 10-12 procent af tidsplanen.
Lokationsbaseret planlægning – eller ’cyklogram-metoden’ – kan være en stor gevinst på store byggesager, hvor det ikke er ualmindeligt, at en tidsplan rummer over 3.000 aktiviteter.

Ifølge Thomas Høyer Andersen, der er projektchef hos HHM, kan overblikket fra cyklogrammerne medvirke til at optimere tidsplanen på en større byggeplads betydeligt.

- Generelt kan man forvente at optimere med 10-12 procent på tidsplanen. Og hvis man tænker på, hvad det koster at holde en byggeplads kørende bare en enkelt dag, er de par timer i skurvognen med PC’en givet rigtig godt ud, siger Thomas Høyer Andersen.

Lettere at overskue
Thomas Høyer Andersen har arbejdet med lokationsbaseret planlægning i over ti år, først hos MT Højgaard, siden NCC og nu hos HHM, hvor han bragte metoden og værktøjet Vico Schedule Planner med sig ved ansættelsen som projektchef tidligere på året.

SE VIDEO: Sådan fungerer lokationsbaseret planlægning

Det første cyklogram-projekt i HHM-regi er et boligbyggeri med 118 lejligheder i Carlsberg Byen, hvor HHM arbejder som totalentreprenør. Byggeriet er startet op med et søjlebaseret Gantt-skema, men når råhuset om få uger står færdigt, og HHM tager hul på lukning og aptering, skifter Thomas Høyer Andersen over til cyklogrammer.

- Min erfaring er, at kvaliteten af et byggeri bliver bedre, fordi cyklogram-metoden skaber et fast flow og gør det lettere at overskue projektet. Det er 100 gange nemmere at styre leverancerne, og når man ved, hvor folk er, så ved man også, hvor man skal gå hen, siger han.

Skar to måneder af tidsplanen
Thomas Høyer Andersen har i et tidligere job prøvet at overtage et større boligbyggeri, hvor etape 1 var præget af voldsomme konflikter og store forsinkelser.

Da etape 2 skulle starte op, valgte han i samarbejde med en kollega at ændre tidsplanen fra Gantt til cyklogram, og med det samme kunne de se en masse huller og udfordringer i tidsplanen.

Nogle lokaliteter var præget af kolliderende arbejder, altså flere fag på samme tid og samme sted, mens andre lokaliteter stod gabende tomme i længere perioder.

Med overblikket fra cyklogrammerne kunne tidsplanen hurtigt optimeres op mod to måneder – uden at ændre på den samlede tid, som de enkelte aktiviteter var forudsat til.

Thomas Høyer Andersen understreger, at dette ikke skal ses som en kritik af tidligere planlæggere, men snarere som et udtryk for, hvor svært det kan være at overskue en stor Gant-tidsplan.

- Det er muligt at planlægge med Gantt. Selvfølgelig er det det. Man får det jo til at fungere. Det er også muligt at trække en stor trækasse – uden hjul – på tværs af en gårdsplads, men det er bare betydeligt nemmere med fire hjul under, siger han.

Håndværkeren holder sin akkord
Ifølge Thomas Høyer Andersen er håndværkerne glade for cyklogram-metoden. Den medvirker nemlig til, at de kan holde en god akkord.

- Netop fordi planlægningen er fordelt på lokationer – og formændene selv har deltaget i detailplanlægningen – kan de følge den plan, der er lagt. Håndværkerne får fred og ro til arbejdet på det pågældende sted, og de har selv bestemt farten for arbejdet på formandsmødet. Mureren ved, at han i dag skal starte i bygning 4 på etage 1, og her skal han være færdig på fredag. Han holder sin akkord, og vi får ingen ekstraregninger, forklarer Thomas Høyer Andersen.

På de fleste byggepladser, er der store udfordringer med håndtering af leverancer. Hvis leverancerne ikke er bestilt og leveret til tiden, bliver der brugt oceaner af tid på at lede efter dem.

- Og når de endelig er lokaliseret, går der endnu mere tid med at få dem fragtet hen til det rigtige område af byggepladsen, siger Thomas Høyer Andersen.

Netop derfor anvender han også metoden til styring leverancer. Først skaber han en god ’cyklus’ med faste leverancer på faste dage. Eksempelvis bliver der altid leveret køkkener om torsdagen. Desuden deler han byggepladsen op i zoner og laver en udførlig leveranceplan. Han kender således lokaliteten og den præcise dato for opstart – og arrangerer så leverancerne til levering dagen før. Leverandørerne kender godt systemet, og Thomas Høyer Andersen oplever ingen forsinkelser længere.

Cyklogram-metoden

Lokationsbaseret planlægning – eller ’cyklogram-metoden’ – vinder i disse år frem byggebranchen i Danmark og anvendes af virksomheder som Enemærke & Petersen, MT Højgaard, NCC og Scandi Byg.

Kort fortalt går metoden ud på at skabe et optimalt flow med en jævn bemanding på byggepladsen uden start og stop. Det handler om at undgå ’tidslommer’, hvor områder af byggepladsen står tom, og samtidig forhindre situationer, hvor for mange personer opholder sig på samme sted samme tidspunkt.

Lokationsbaseret planlægning er ikke noget nyt fænomen. Faktisk lå de selvsamme principper til grund for byggeriet af selveste Empire State Building i New York City, hvor det for mere end 80 år siden lykkedes at opføre de 102 etager i løbet af blot 18 måneder.

Artiklen er en del af temaet Lokationsbaseret planlægning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083