Rådgivende ingeniører: Spilder 150 millioner om året
FRI-direktør Henrik Garver forventer, at udbyderne har brugt de nye og forbedrede rammer i loven til at skabe bedre udbud. (PR-foto)
FRI’s fem gode råd:
• Brug de fælles aftalesystemer AB og ABR
• Indbyd kun tre til fem bydende
• Anmod kun om relevant information
• Husk, at det kun er projekter over EU's tærskelværdier, der skal i EU-udbud
• Keep it simple
- Tilbudsomkostninger er en nødvendig udgift, når man byder på opgaver, men 446 mio. kr. er for højt. Når jeg sammenligner med tal fra FRI’s britiske søsterorganisation ACE, så burde tilbudsomkostningerne for FRI-virksomhederne ligge på omkring 400 mio. kr., og hvis vi antager, at heller ikke briterne er perfekte, så er et rimeligt bud, at der kan skæres yderligere 100 mio. kr. væk, siger Henrik Garver, der er adm. direktør i FRI.• Brug de fælles aftalesystemer AB og ABR
• Indbyd kun tre til fem bydende
• Anmod kun om relevant information
• Husk, at det kun er projekter over EU's tærskelværdier, der skal i EU-udbud
• Keep it simple
Han mener, at pengene var brugt bedre på innovation, yderligere digitalisering eller ved investeringer i medarbejderne.
Ifølge FRI er årsagen til de høje omkostninger ved tilbudsgivning blandt andet, at offentlige bygherrer forlanger et stort antal beregninger, tegninger og modeller allerede i tilbudsfasen. Det fordyrer tilbudsgivningen for alle bydende virksomheder, inden de overhovedet ved, om de har vundet.
Spændt på effekt af ny Udbudslov
En anden kostbar fejl er hvis der inviteres mange bydende virksomheder med i et udbud. En tredje fejl er, hvis der køres mange omkostningskrævende forhandlingsrunder, med mange bydende, inden udbyder ”skærer feltet til”.
Den gode nyhed fra brancheundersøgelsen er, at omkostningerne for andet år i træk er faldet fra 500 mio. kr. i 2013 til 465 mio. kr. i 2014 og nu 446 mio. kr. i 2015. FRI-direktør Henrik Garver glæder sig over udviklingen og glæder sig til at se udviklingen i tilbudsomkostninger for 2016. Her bør effekten af den nye Udbudslov nemlig slå igennem, lyder vurderingen.
- Det er mit indtryk, at udbyderne har brugt de nye og forbedrede rammer i loven til at skabe bedre udbud. Alene det forhold, at annonceringspligten er bortfaldet, bør have medvirket til en yderligere reduktion af omkostningerne. Omvendt kan de bedre muligheder for udbud med forhandling føre til forøgede omkostninger, og tilsvarende kan der være en risiko for øget brug af offentlige udbud i stedet for begrænset udbud, og det vil øge tilbudsomkostningerne.
DAGENS LEDER: Rådgiverne slås for plads i værdikæden
Det er opløftende, at de rådgivende ingeniørers omkostninger ved tilbudsgivning for andet år i træk er faldende. Men trods den faldende tendens, så er de rådgivende ingeniørers udgifter til at beregne og designe et tilbud stadig alt for voldsomme (446 mio. kr. i 2015).Læs hele lederen her.