Her er Danmarks bedste renoveringsprojekt
Vandkunsten har med et relativt lille budget omdannet en tidligere konstabelskole til boliger. Projektet har netop vundet Renover-prisen.
Sådan lød nomineringsudvalgets begrundelse, da Realdania og GI torsdag aften overrakte Renover-prisen 2016 til teamet bag omdannelsen af Konstabelskolen på Margretheholm i København.
Den gamle, nedslidte teglstensbygning, som fra 1939 dannede ramme om Forsvarets Konstabelskole, er blevet renoveret ud- og indvendigt og indrettet til lejligheder til studerende.
Slid og forfald iscenesat som kvaliteter
Tegnestuen Vandkunsten har for et relativt lille budget designet en energirenovering med udvendig isolering, som tillader bygningens mest karakteristiske partier at fremstå uændrede. Den rå beton og de pudsede vægge er bevarede, og bygningens militære historie er afspejlet i bygningens farver, hvor blå, gul og grå repræsenterer henholdsvis søværnet, hæren og flyvevåbnet.
Ungdomsboligernes brugskvalitet har haft stor tiltrækningskraft hos de studerende, og tilflytningen af unge har pustet nyt liv og aktivitet i lokalområdet.
- Det er forfriskende og inspirerende at se, hvordan slid og forfald kan iscenesættes som kvaliteter i et moderne renoveringsprojekt. Konstabelskolen er et glimrende eksempel på, at en bevaringsværdig bygning kan indrettes med nye funktioner med store brugsmæssige kvaliteter og med respekt for bygningens historie og arkitektur, siger Anne Skovbro, filantropidirektør i Realdania.
Specialpris til lokale ildsjæle
Vinderen af Renover-prisen 2016 er udpeget af et valgkollegium bestående af 70 branchemedlemmer, der har haft samtlige nominerede projekter under luppen siden offentliggørelsen af de seks frontløbere.
Udover Konstabelskolen blev renoveringen af pumpestationerne ved Skjern Å hædret med Specialprisen, der for andet år blev uddelt til et projekt, der falder uden for de faste bedømmelseskriterier, men alligevel har gjort sig ekstraordinært bemærket hos nomineringsudvalget.
- Specialprisen er til for de projekter, der fortjener anerkendelse for initiativ og for en indsats, der skiller sig ud – uanset det renoveringsfaglige omfang. Takket være lokale ildsjæle er de nedlagte pumpestationer langs Skjern Å blevet åbnet for offentligheden. Kommunen sørger for driften, og cirka 100.000 besøgende lægger årligt vejen forbi. Det er et forbilledligt projekt, og det vil vi gerne hylde, siger Lars Axelsen, administrerende direktør i GI.
I år er fjerde gang, at Realdania og GI uddeler Renover-prisen til et renoveringsprojekt i særklasse. Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.
Vinderprojektet
Forsvarets tidligere Konstabelskole på Margretheholm i København er en bevaringsværdig teglstenbygning fra 1939, som var i meget dårlig teknisk stand, og som med et relativt lille budget er blevet renoveret og indrettet til 84 ungdomsboliger. Bygningen er placeret midt i det nye bykvarter på Margretheholm, som Vandkunsten har planlagt.Konstabelskolen er ud- og indvendigt omdannet til en moderne bygning med attraktive ungdomsboliger med primært 2- og 3-rum. Derved adskiller Konstabelskolen sig fra et traditionelt kollegium, som ofte består af 1-værelses boliger.
Hver bolig er indrettet med eget bad og køkken, og der er etableret fællesrum med køkken, ophold og vaskeri og derudover depotrum og cykelparkering i kælderen.
Vandkunsten har tegnet en energirenovering med udvendig isolering, som tillader bygningens mest karakteristiske partier at fremstå uændrede. Dette er gjort ved at zonedele bygningen, således at kun de dele der indeholder boligfunktioner opvarmes fuldt ud. Da det kun er konstruktionen der står tilbage, valgte man at udnytte bygningens daværende tilstand og materialitet samt understrege konstruktionen ved at lade beton og pudsede vægge bevare deres rå struktur. Bygningens militære historie afspejler sig ligeledes i valget af farver.
Bygherre: PKA
Arkitekt: Vandkunsten
Ingeniør: Midtconsult
Entreprenør: Sjælsø