Dome of Visions rejser sig i Aarhus
Projektet demonstrerer, at der store gevinster ved digitalisering og robotter.
Der bliver samlet elementer, strammet møtrikker og banket med gummihammer på havnen i Aarhus.
Her er håndværkerne er i fuld gang med at montere de præfabrikerede træbjælker, der i sidste ende skal udgøre skelettet i ”Dome of Vision 3.0”, som NCC og Aarhus Kommune står bag.
Ifølge afdelingschef Torben Justsen fra NCC er det ikke helt forkert at kalde Dome of Visions for et samlesæt.
Størstedelen af de komponenter, der indgår i byggeriet, er på forhånd skåret ud ved hjælp af robotteknologi og en digital bygningsmodel i 3D. Alt sammen noget der er foregået, inden elementerne ankommer til havnen klar til montering.
- Den præcision, som det kræver at lave Dome of Visions, kan kun opnås ved, at maskiner fræser træbjælkerne. Hvis den proces ikke havde foregået ude på en fabrik, under kontrollerede forhold, så ville vi aldrig få samlet domen med den præcision, det kræver, fortæller Torben Justsen.
Faktisk bliver opførelen af domen hjulpet så godt på vej af de monteringsklare og maskinskårne elementer, at tidshorisonten på det digitale byggeri bliver markant forkortet.
- Den digitale model og de udskårne elementer betyder, at byggeprocessen er meget kortere. I løbet af tre uger får vi hele bygningen op og stå, siger Torben Justsen.
Foruden en hurtigere byggeproces, er en anden fordel ved at bygge virtuelt først, at mængden af overskudsmaterialer er markant lavere end ved traditionelle byggerier. Der er så at sige blevet bestilt de fornødne byggeklodser, som skal indgå i byggeriet på forhånd – hverken mere eller mindre.
- Når vi bygger det hele digitalt først, som vi gør her, så betyder det også, at vi bliver meget mere effektive. Vi bruger ikke så meget tid på skulle ændre eller tilpasse tingene, og det har betydning for vores materialeforbrug, siger Torben Justsen.
Dome of Visions forventes færdigmonteret i slutningen af september.