23948sdkhjf

Klima-kvoter truer cementproducent

600 danske arbejdspladser hos Aalborg Portland kan komme i fare, når EU’s nye CO2-kvoter træder i kraft i 2012.
270 mio. kroner. Det er størrelsen på den årlige ekstraudgift, som Aalborg Portland muligvis kan se frem til i forbindelse med sin cementproduktion.

Virksomheden er en del af den såkaldte energitunge industri, som risikerer at komme i klemme, når EU-landene fra 2012 skal imødekomme nye CO2-kvoter.

Et nyt forslag - som blandt andre klima- og energiminister Connie Hedegaard er bannerfører for - lægger op til, at Aalborg Portland i den forbindelse skal gå op at betale samtlige CO2-kvoter i sin cementproduktion mod de nuværende 15 %.

- Hvis vi bliver pålagt at betale for alle CO2-kvoter, samtidig med at lande uden for den internationale klimaaftale kan sælge deres produkter ind i EU, vil energiintensive industrier ikke have nogen fremtid EU, fastslår Aalborg Portlands direktør Frands Grex over for Børsen.

Der går cirka en kvote pr. ton produceret cement, og kvoteprisen ligger for øjeblikket på cirka 130 kroner. Det betyder med andre ord, at Aalborg Portland risikerer at gå fra at betale cirka 50 mio. til 320 mio. kroner om året - altså en ekstraudgift på cirka 270 mio.

Frands Grex påpeger, at såfremt tiltaget føres ud i livet, vil Aalborg Portland sandsynligvis være tvunget til at flytte produktionen til andre verdensdele. Når alt kommer til alt, har direktøren dog svært ved at forestille sig, at det kommer til at ske:

- Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at EU-kommissionen, EU-politikerne eller for den sags skyld danske politikere vil acceptere, at energiintensive industrier i Europa, skal udflages til andre kontinenter, siger han og understreger, at hans virksomhed arbejder målrettet med at begrænse sin CO2-udledning:

- Vi kan ikke tillade os at læne os tilbage i den bløde sofa og sige, at klimaforandringer ikke er vores problem. Vi arbejder allerede hårdt på at sænke vores CO2-udledning. Hvis man lægger CO2-krav oveni, bliver incitamentet selvfølgelig større, men incitamentet kan også bliver så stort, at virksomhederne dør af det.

Kilde: Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172