23948sdkhjf

Byggeriet vil give penge til veje og uddannelse

Sad byggebranchen med beslutningsret over statskassen, ville især vejvedligeholdelse, uddannelse og kampen mod social dumping blive prioriteret
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil i morgen præsentere regeringens bud på, hvordan statens husholdningsbudget på over 1.100 mia. kroner skal fordeles.

Men hvordan ville bygge- og anlægsbranchen fordele pengene, hvis de sad med nøglerne til pengekassen? Hvilke områder skulle have et løft og hvem ville mærke sparekniven? Licitationen - Byggeriets Dagblad har spurgt en række aktører.

Peter Kyster, indehaver af 3 Byg Tag & Facade, Frederikssund

Hvor ville du gerne bruge nogle flere penge?

”Generelt synes jeg, vi skulle investere noget mere i miljøet og i ungdommen. Det ville være fint at blive CO2-neutral og uafhængig af brændstof fra resten af verden. På den måde skaber vi viden og erfaringer, som kan skabe vækst og job undervejs og sælges til resten af verden. Det er win-win. Derudover skal vi skabe et marked for kloge unge mennesker. Vi skal bruge penge på dem, der har haft det ad helvede til. Jeg ville i den forbindelse gerne bruge absurd mange penge på folkeskolen, så den kan fremelske det, de unge mennesker er gode til”.

Hvor ville du så føre sparekniven?

”Jeg er ikke i tvivl om, at vi har en sindssygt dyr offentlig administration i Danmark. Der sidder alt for mange mennesker og kontrollerer dem, der udfører det praktiske arbejde. Vi skal tilbage til basic med mindre kontrol til og mere gennemsigtighed”.


Steen Koch Rasmussen, adm. direktør i GFK Huse, Sakskøbing

Hvor mener du, regeringen burde bruge flere penge?

”For det første burde nedrivningspuljen være større. Og så skal vi have sat speed på Femern og Storstrømsbroen, så vi kan få gang i området hernede. Desuden trænger de kommunale veje til en kærlig hånd, så man burde hæve det kommunale anlægsloft. Der er et kæmpe efterslæb”.

Hvor ville du så gerne spare penge?

”Man burde ikke have eftergivet de mange mia. kroner, som folk skylder i skat. Der piller man moralen ud af mennesker, der har arbejdet og betalt til fælleskassen. Jeg kan godt se, at hvis det er dyrere, at kræve pengene ind, så er der en vis logik i det, men det ødelægger moralen”.

Mads Søndergaard, adm. direktør i Søndergaard Nedrivning, Frederikssund

Hvor skulle der tilføres flere penge?

”Min generelle holdning er, at man ikke burde spare på nedrivningspuljen. Det gjorde man ved sidste finanslov, og det er ærgerligt, for den hjælper udkanten med at blive mere attraktiv at bo i, fordi det ikke ligner en spøgelsesby. Beløbet burde sættes op til nogle hundrede mio. igen, så man undgår en stor pukkel senere hen.

Regeringen skal også være påpasselig med at spare alt for meget på bygge- og anlægsområdet, fordi de tror væksten kører som smurt. Man må ikke sænke investeringerne i et tempo, hvor det private marked ikke kan følge med”.

Og hvor skulle der så spares?

”Generelt er der for mange spildte ressourcer i beskæftigelsessystemet. Man får ikke udnyttet at få de ledige i arbejde. For branchens skyld skal de ufaglærte aktiveres, så de kan komme over i byggeriet”.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094