58 byggekonkurser i juli
Antallet af konkurser i byggeriet ligger hele 61 procent højere end i 2015.
I årets første syv måneder har 550 byggevirksomheder drejet nøglen om. Det svarer i snit til 79 om måneden, hvilket er markant højere end i de foregående år, men et stykke fra det negative rekordår 2010.
- Den overordnede pil for bygge- og anlægsaktiviteten peger ganske vist opad. Men mange små byggevirksomheder, bl.a. på Fyn og i Sydjylland, får ikke deres del af kagen af fx de store hospitalsbyggerier, som det kræver en betydelig volumen at deltage i, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.
Bo Sandberg peger dog også på en mere teknisk forklaring; nemlig at 2016 har været præget af en sagspukkel af konkursbehandlinger hos Erhvervsstyrelsen. Samtidig er Skat langt om længe begyndt at indkræve gammel skattegæld, hvilket også giver en stigning i konkurserne.
- Men når alle de dagsaktuelle årsagsforklaringer er givet, må man også bare konstatere, at bygge og anlæg på godt og ondt er en branche med stor virksomhedsdynamik. Mange nye kommer til, mens andre bukker under. Det gør selvfølgelig ondt på dem, det går ud over, men set i droneperspektiv er ”kreativ destruktion” faktisk godt for erhvervslivets udvikling og for samfundsøkonomien, forklarer Bo Sandberg.
På baggrund af Danmarks Statistiks tal har Dansk Byggeri for hele erhvervslivets vedkommende beregnet en række nøgletal for den gennemsnitlige konkursvirksomhed anno 2016:
- De virksomheder, der foreløbig i 2016 er bukket under, er i snit 7,6 år gamle, har 1,9 ansatte og omsatte for 919.000 årligt, konkluderer Bo Sandberg og fortsætter:
- Den gennemsnitlige konkursvirksomhed er stiftet lige omkring finanskrisen i 2008, men mange er betydeligt ældre end det. ”Disruption” og nye teknologier giver mange nye spillere og ny dynamik i erhvervslivet, men i den proces er der altså også mange hæderkronede virksomheder, der ikke formår at følge med tiden og går nedenom og hjem.
Artiklen er en del af temaet Branchetal.