23948sdkhjf

Energiforbrug skal måles i beton og flamingo

Studerende ved DTU Byg er i gang med at bygge en lille landsby af små enfamiliehuse. Byggeriet skal skærpe de studerendes kompetencer inden for energiberegning og -optimering.
En hel lille landsby med modeller af enfamiliehuse i finerplader, beton og flamingo er ved at vokse frem på græsset ved DTU Byg i Lyngby. Her skal de stå i det fri og fryse, så energiforbruget kan måles og beregnes, når kulden for alvor sætter ind.

Modellerne er bygget af førsteårsstuderende på DTU Byg, som 1. september begyndte på uddannelsen som diplombygningsingeniør på DTU. De studerende har ikke kun stiftet bekendtskab med en ny uddannelse, de er også blevet præsenteret for et helt nyt uddannelseskoncept CDIO, som med årets begyndelse er indført på diplomingeniøruddannelserne på DTU.

Bag forkortelsen gemmer sig de engelske ord: conceive, design, implement og operate, som beskriver de helhedsorienterede principper bag undervisningen, nemlig at give de studerende kompetencer og værktøjer til at gennemtænke og gennemprøve problemløsninger. Eller sagt på en anden måde: CDIO er udviklet for at gøre fremtidens ingeniører bedre i stand til at omsætte deres viden og faglige kompetencer til brugbare løsninger i virkelighedens verden.

Som følge af indførelsen af CDIO-konceptet har 20 hold studerende med fire på hver siden september planlagt og tegnet (designet), limet og hamret (implement) hver deres enfamiliehus sammen til en lille landsby. Modellerne er skala 1:20 og er designet efter de studerendes egne ideer om den bedste energioptimering.

Husene skal stå ude i november og opvarmes til en indetemperatur på 20 grader, så de studerende kan få indtryk af, hvad forskellige parametre betyder for energiforbruget i et hus. Hvad betyder for eksempel vinduesarealets størrelse for energiforbruget, og hvor meget isolering skal der lægges i væggene, hvis varmeforbruget skal bringes mærkbart ned?

Kilde: DTU Byg

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078