23948sdkhjf

Modulrivaler kæmper om almene boliger

Almene boliger udgør fortsat fundamentet for modulbyggernes forretning.
Modulbyggevirksomhederne BM Byggeindustri og Scandi Byg konkurrerer ofte i opløbet, når der udbydes almennyttige boliger herhjemme.

I foråret blev de to rivaler nummer et og to i konkurrencen om en omfattende renovering af 124 klyngehusboliger i Hasle ved Aarhus med Scandi Byg øverst på podiet.

Begge virksomheder har også bygget til KAB’s AlmenBolig Plus-koncept, hvor BM Byggeindustri i år vandt Rammeaftale 5.

- Jeg tror, det skyldes, at man inden for den sektor (almene boliger, red.) har været åbne overfor alternative muligheder, fordi de sidder med nogle projekter, der blandt andet er presset på prisen og økonomien. De kan ikke bygge store, flotte boliger på samme måde andre bygherrer, siger adm. direktør hos Scandi Byg Thomas Raunsbæk om det gode match mellem alment boligbyggeri og modulbyggerne.

Effektivitet sikrer konkurrenceevnen
Jesper Lindeberg, der er projektleder hos KAB, bekræfter, at man har haft modulbyggerne med i tankerne under udformningen af AlmenBolig Plus-konceptet.

- Der ligger et rationale i at hæve antallet af boliger, så boksproducenterne kan byde ind og derfra starte en produktion op, der fylder en fabrikshal i en periode, siger han og tilføjer, at det i sidste ende er den effektivitet, der gør modulbyggerne er konkurrencedygtige, fordi prisen er det afgørende parameter.

I det hele taget oplever Jesper Lindeberg, at modulbyggeri er mindre krævende for KAB, fordi alle dele af byggeriet kan kvalitetssikres, inden det bygges ud på byggegrunden, hvor blandt andet vejret udgør en risiko.

- Det er i det hele taget mindre ressourcekrævende for os at bygge på den måde, fordi vi skal være mindre på vagt i byggepladsstyringen og overfor de spørgsmål, der opstår derude, siger Jesper Lindeberg.

Stadig lang vej
Hos Scandi Byg sætter Thomas Raunsbæk pris på det åbne parforhold med de almennyttige byggerier, men han revser samtidig en konservativ branche for ikke at tænke alternativer ind i planlægningen.

- Vi er ikke så langt bagud, som vi har været. Men der er lang vej endnu, for der er mange udbud, som har ligget lige til højrebenet for modulbyggere, men som fra starten af er skrevet den anden vej, siger Scandi Byg-direktøren.

Denne artikel er en del af de brancheanalyser, som abonnenter på Licitationen - Byggeriets Dagblad frit kan læse. Se alle nøgletal og læs flere artikler fra brancheanalysen her:

Modulbyggerne finder indtjening i fabrikshallerne
Modulrivaler satser forskelligt
Private udviklere køber mere hos modulbyggerne
DAGENS LEDER: Genvej til en mere effektiv byggeproces

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109