23948sdkhjf

Rådgivende ingeniører når rekordomsætning

Virksomhederne er nu over niveauet fra årene før den økonomiske krise, efter omsætningen er steget de sidste fem år i træk.
De danske rådgivende ingeniørvirksomheder oplever igen i år vækst på både top- og bundlinje. I 2015 var FRI-virksomhedernes overskudsgrad på 7,2 procent, hvilket er en fremgang fra 6,7 procent i 2014.

Overskudsgraden er dermed tilbage på niveauet fra lige før den økonomiske krise, der satte ind i 2008. Men ud over stigende omsætning og overskudsgrad er særligt den kraftige stigning i international omsætning bemærkelsesværdig.

Læs også: Her er de rådgivende ingeniørers største eksportmarkeder

- Dette års brancheundersøgelse understreger virkelig, at danske rådgivende ingeniørvirksomheder er internationale. Eksportomsætningen fra danskbaserede virksomheder udgør 2,2 mia. kr. Det svarer til 17 procent af den omsætning, der skabes i Danmark. Hertil kommer omsætningen i udenlandske datterselskaber på 12,1 mia. kr. i 2015. Det er en fremgang på 34 procent i forhold til 2014 og skyldes primært opkøb af virksomheder i udlandet. Samlet kommer tæt ved 60 procent af branchens omsætning fra opgaver i udlandet, siger Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

Plads til forbedringer
Ifølge brancheorganisationen skyldes den internationale succes, at danske rådgivervirksomheder har stærke kompetencer på de områder, hvor der er stor efterspørgsel i udlandet: infrastruktur, energi og miljø. Samtidig er en række af både de større og de mindre virksomheder gearet til at arbejde internationalt.

- Når branchen er blevet så international, som den er, så bliver de enkelte virksomheder, og reelt også den samlede branche i Danmark, mere robust og mindre følsom over for konjunktursvingninger. Men nøglen er, at der leveres kompetencer i verdensklasse, så virksomhederne er reelt konkurrencedygtige. Det betyder også, at de erfaringer, som danske virksomheder har fra hjemmemarkedet, skaber værdi og erfaringer, der gør dem mere konkurrencedygtige i udlandet. På samme måde er de udenlandske opgaver med til at gøre virksomhederne skarpe på både konkurrence- og idéplan herhjemme, fortæller Henrik Garver.

Samtidig påpeger han dog, at vækstvilkårene for rådgivende ingeniørvirksomheder fortsat kan forbedres i Danmark, det gælder eksempelvis lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, styrket fokus på naturvidenskab og teknik i grundskoler og på ungdomsuddannelser og fokus på værdi og kvalitet i offentlige indkøb.

Fem pointer fra analysen

• Den samlede omsætning for FRI's 320 medlemsvirksomheder ligger på 25 mia. kr. (24,8) i 2015, hvilket er en stigning på 6,4 % ift. 2014.

• Den samlede overskudsgrad for branchen er steget fra 6,7 % i 2014 til 7,2 % i 2015 (EBIT).

• Branchen beskæftigede pr. 1. januar 2016 12.632 ansatte i Danmark og heraf 7.115 ingeniører. Det er mere end 10 % af de erhvervsaktive ingeniører i Danmark.

• Branchen beskæftiger 13.200 medarbejdere i udlandet.

• Eksportomsætningen udgør ca. 2,2 mia. kr. – det svarer til 17 % af totalomsætningen. Omsætningen i udenlandske datterselskaber er på 12,1 mia. kr. i 2015 – en fremgang på 34 % ift. 2014.

Fakta: Bag om analysen
Statistisk Branchebeskrivelse 2016 er baseret på en analyse af 2015-regnskaberne i FRI's medlemsvirksomheder suppleret med yderligere detaljer om markeder og medarbejderforhold. Grundlaget for undersøgelsen er de 320 medlemsvirksomheder, som FRI havde pr. 1. juni 2016. Analysen dækker 90 % af samtlige beskæftigede i FRI's medlemskreds.

Artiklen er en del af temaet Brancheanalyse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.122