23948sdkhjf

Ørestad-byggeri kan kalde sig verdens bedste

VM Bjerget - spektakulært byggeri i Ørestad ved København - er blevet kåret til verdens bedste boligbyggeri ved World Architecture Festival i Barcelona.
I disse dage løber World Architecture Festival af stablen i Barcelona, og torsdag kunne tegnestuen Bjarke Ingels Group (BIG) lade sig hylde som arkitekterne bag verdens bedste boligbyggeri.

Prisen gives for Ørestad-byggeriet VM Bjerget, som blev indviet tidligere i år, og BIG får blandt andet følgende ord med på vejen fra juryen:

- Projektet er ikke uden problemer. Et typisk første design af en ung arkitekt, som har kastet alle de ideer, der har filtreret sig gennem hans hoved de sidste 10 år ind i byggeriet. Alligevel overgår husets stærke sider, f.eks. de fantastiske private udendørs rum og det spændende p-hus under boligerne, langt de mindre succesfulde sider. Det varsler en lovende fremtid for den unge arkitekt.

Arkitektonisk alkymi
Bjarke Ingels fra BIG er naturligt nok glad og stolt over prisen for byggeriet, der er det andet i Ingels’ Ørestad-trilogi, som også omfatter søsterhusene VM Husene og Big House i Ørestad Syd:

- Vi har hele tiden anset VM Bjerget for at være vores første realiserede eksempel på det, vi kalder arkitektonisk alkymi. Ideen om at man, ved at blande traditionelle ingredienser som f.eks. parkering og boliger i en form for symbiose, kan skabe merværdi - hvis ikke ligefrem guld, forklarer han og fortsætter:

- Det er sjældent, at boliger fremhæves som verdensarkitektur, og det, at VM Bjerget har opnået den ære, er måske et tegn på, at der er noget om snakken med alkymien.

Om byggeriet
Historien om VM Bjerget begyndte, da VM Husene stod færdige i efteråret 2005. Da var det klart for enhver, at et traditionelt firkantet parkeringshus på den anden side af gaden ville være et væsentligt indgreb i den arkitektoniske helhed, som var skabt med VM Husene.

Derfor gik Bjarke Ingels og hans daværende partner i tegnestuen Plot, Julien De Smedt, i tænkeboks. Da Plot lukkede ved udgangen af 2005, fortsatte Bjarke Ingels og hele holdet bag VM Husene i tegnestuen BIG med at arbejde på VM Bjerget.

Resultatet blev en unik sammensmeltning af boligbyggeri og parkeringshus. Parkeringshuset udgøres af en række arealer med en loftshøjde på helt op til 16 meter. Det giver katedrallignende rum - og en stemning, der forstærkes af dramatiske farver.

Rummet gennemskæres desuden af en usædvanlig elevator, som bevæger sig skråt op ad bjergets indre vægge. På toppen af det store hus findes 80 unikke boliger, hvoraf de fleste har 100 m2 privat taghave.

Kilde: By & Havn / Mark, Lindberg & Partners

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078