23948sdkhjf

MT Højgaard bygger vindtunnel på DTU

Tunnelbyggeri til 86 millioner kroner bliver noget ganske særligt - og det skyldes ikke kun størrelsen.
DTU Risø Campus oplever i disse dage et rend af lastbiler, gravkøer og kraner.

Byggeriet af den nye vindtunnel på DTU Risø Campus er nemlig begyndt. Vindtunnellen skal blandt andet bruges i forskningen og udviklingen af aerodynamik på vindmøller, hvor Danmark er globalt førende.

Byggeriet til knap 86 millioner kroner udføres af MT Højgaard i samarbejde med Fluid Thinking og Creo Dynamics, Alectia og Rørbæk & Møller Arkitekter. Byggeriet får et samlet areal på 2.200 kvadratmeter.

Helt unik
Der er mange vindtunneller i verden, men ifølge DTU bliver den nye nationale vindtunnel for vindenergi på DTU Risø Campus helt unik - ikke alene i Danmark, men på verdensplan. Det, der gør tunnelen unik, er kombinationen af størrelsen, muligheden for at kombinere målinger af aerodynamik og støj samt de høje strømningshastigheder.

Tunnellen bliver bygget som en cirka 155 meter lang kanal i et lukket kredsløb med fire vinkelrette hjørner. På det smalleste sted i tunnellens kredsløb kan man afprøve vingesektioner og andre vindtunnelmodeller ved vindstyrker op til 105 meter i sekundet eller 378 km i timen. Det svarer til tre gange orkanstyrke.

Vinden bliver skabt kunstigt af en blæser med en diameter på næsten fem meter. Blæseren er drevet af en elmotor med en effekt på omkring 2,4 megawatt. Det er nok til at drive omkring 3.000 kogekedler.

Vindtunnelmodellen, som forskerne gerne vil afprøve, for eksempel en vingesektion, skal monteres i testsektionen, som er placeret på det smalleste sted i kanalens kredsløb. Modellen bliver her udsat for trykket fra den kunstige vind fra blæseren, og på selve modellen bliver trykket målt. Målingerne vil medvirke til, at der udvikles endnu mere effektive og støjsvage vindmøller.

Vindtunnellen inklusiv kanal, testsektion, blæser, køl, kontrolrum, værksteder, andre særlige installationer og rådgivning har et budget på i alt 85,7 mio. kr., statens del heraf er en bevilling på 40 mio. kr. Region Sjælland bidrager med 4 mio. kr., og DTU leverer 41,7 mio. kr.

Kilde: DTU Vindenergi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.174