23948sdkhjf

Direktør: Klimaindsats i byggeriet spiller fallit

Politikerne glemmer de eksisterende boliger, når der skabes initiativer for at reducere CO2-udledningen. Der må stilles skærpede krav til boligejerne, mener Carl Bro-direktør og får støtte fra Statens Byggeforskningsinstitut.
- Lige nu går developere og ejendomsfolk ned på stribe, og vi får ikke noget nyt boligbyggeri i de kommende år. Hvis ikke vi stiller krav til den eksisterende boligmasse, vil størstedelen af vores huse fortsat have et energiforbrug, der svarer til standarden i1960’erne.

Så kontant er meldingen fra Carl Bro-direktør Birgit W. Nørgaard, da Børsen beder hende om at give sit mening om klimaproblematikken i den danske byggesektor.

Grontmij Carl Bro har regnet ud, at det koster omkring 650.000 kroner at gennemføre en total energirenovering i et almindeligt parcelhus på 140 m2. Selvom det giver en energibesparelse på 23.100 kroner om året kan det aldrig dække finansieringen, der ved en rente på 6 % løber op i 46.000 kroner om året.

Politisk kontroversielt
Birgit W. Nørgaard opfordrer regeringen til at gribe ind, selvom hun udmærket er klar over, at det vil være kontroversielt at indføre krav til boligejerne:

- Det vil komme til at koste på vores levestandard, og det kan godt være, at ferierejsen ryger. Men pointen er, at det også koster, hvis ikke vi gør noget. Klimaforandringerne er alvorlige, og det vil på den ene eller anden måde komme til at koste for os som skatteborgere og boligejere, siger hun.

Ifølge Carl Bro-direktøren kan man fx ændre proceduren omkring energimærket fra vejledning til krav eller indføre en CO2-kvote pr. husstand. Økonomien i renoveringen kan endvidere løses gennem støtteordninger og lempelige finansieringsformer.

Dansk Byggeri afviser tvang
Hos Dansk Byggeri erkender man, at den hidtidige energispareindsats i byggeriet i bedste fald må betagnes som en skuffelse, men specialkonsulent Jonas Møller afviser enhver tanke om at stille krav til energiforbruget i eksisterende byggeri - i hvert fald lige nu:

- Man må acceptere, at energirenovering vil ske løbende. Den frivillige vej skal have en chance. Så kan det godt være, at vi om fem år skal dreje på flere knapper, hvis det ikke er tilstrækkeligt til at opnå de nødvendige CO2-reduktioner.

Kilde: Børsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095