Danske forbrugere skal teste miljøvenlig boligenergi
For første gang i Norden testes boligenergi fra brændselsceller hos virkelige forbrugere. Det er projektet Dansk Mikrokraftvarme, der fra august rykkede de såkaldte mikrokraftvarmeanlæg ud af laboratorierne og ind hos danske boligejere.
Derfor er en række aktører nu gået sammen om projektet Dansk Mikrokraftvarme, som for første gang i Norden skal teste boligenergi fra brændselsceller hos virkelige forbrugere:
- Virkeligheden ser ikke ud som i laboratorierne, og vi håber derfor på at få viden om, hvordan anlæggene indrettes, så de fungerer bedst muligt og mest effektivt ude hos forbrugerne, fortæller Per Balslev fra Danfoss, der er blandt deltagerne i projektet.
Potentialet i de nye anlæg er stort. Således kan den danske CO2-udledning reduceres med 1.600.000 tons om året, hvis alle landets 750.000 naturgas- og oliefyr udskiftes med mikrokraftvarmeanlæg:
- Hvis en boligejer udskifter sit naturgasfyr med et mikrokraftvarmeanlæg, kan hun hvert år spare en mængde CO2 svarende til at køre 7.500 kilometer i bil, siger Per Balslev.
Tilgængeligt for alle i 2012
Projektet er inddelt i tre faser, og den første udviklingsfase er allerede afsluttet. De forbrugertests, der nu indledes, udgør projektets anden fase, hvor mikrokraftvarmeanlæg opstilles hos i alt ti forbrugere i Sønderborg og på Lolland. I fase tre vokser tallet til 100 forbrugere frem mod 2012, hvor projektet afsluttes. Herefter vil anlæggene efter planen blive tilgængelige for alle danske forbrugere.
Udover Danfoss har Dansk Mikrokraftvarme deltagelse af COWI, Dantherm Power, DGC, DONG Energy, IRD, SEAS-NVE, SYD ENERGI og Topsøe Fuel Cell.
Læs mere om projektet på www.dansk-mikrokraftvarme.dk
Kilde: Dansk Mikrokraftvarme