23948sdkhjf

Ambitiøst Aalborg-projekt søger entreprenører

Nedslidt område skal omdannes til forstadscentrum og bindes sammen af en bro.
1960’ernes funktionalistiske byplanlægning præger Aalborg Øst på godt og ondt, og politisk er der et stort ønske om at skabe større sammenhæng i bydelen.

Et fælles udbud fra Aalborg Kommune og Realdania af et ambitiøst bro- og byrumsprojekt ved Tornhøj udgør en af de vigtige trædesten i processen.

Med afsæt i Vandkunstens vinderforslag fra konkurrencen ’City in Between’ omdannes en mørk og utryg tunnel til en ny vejbro over Astrupstien, der er én af områdets centrale stier.

To nye byrum
Broen skal være et markant, arkitektonisk vartegn for hele området, og den skal skabe en lys og tryg forbindelse mellem områderne på begge sider af den nuværende tunnel.

Nord og syd for den nye bro etableres to nye byrum, hvor brugen af klassiske materialer i forstæderne som eksempelvis beton, træ og forskellige typer beplantninger nyfortolkes og skaber mulighed for ophold og dagligdagsaktiviteter.

Byrumsprojekterne knytter en række investeringer i området sammen. Et demensplejecenter og et botilbud til handicappede er under projektering, og i de senere faser af byudviklingen vil den ambitiøse byomdannelse af Aalborg Øst desuden omfatte mere detailhandel og flere boliger – både almene og private.

- Bro- og byrumsprojektet og den byudvikling, der følger med, er et fint eksempel på, hvordan man ved at fortætte et centralt sted i forstaden, kan skabe et attraktivt og trygt møde- og aktivitetssted i et boligområde. Og derigennem skabe udveksling mellem boligområdet og den øvrige by, siger Astrid Bruus Thomsen, der er programchef i Realdania.

En kickstart til den bæredygtige byudvikling
For Aalborg Kommune udgør projektet ved Tornhøj et væsentligt element i byomdannelsen af Aalborg Øst, og ifølge stadsarkitekt Peder Baltzer Nielsen er det et mønstereksempel på godt samarbejde mellem forvaltninger og med den almene sektor:

- Forstæder har ikke samme tiltrækningskraft på investeringer som bymidter, så derfor må kommunen medvirke til at bane vej og give den bæredygtige byudvikling en kickstart. Det har vi kunnet gøre, fordi flere af kommunens forvaltninger allerede er grundejere i området, og alle har været opsat på at placere og udvikle nye aktiviteter i Tornhøj. Samtidig har vi fokuseret på at udvikle et projekt i høj kvalitet, som binder investeringerne sammen, siger han.

Ældre- og Handicapforvaltningen er et godt eksempel på det stærke samarbejde. De står bag den igangværende projektering af et demensplejecenter og et botilbud, som bliver placeret i Tornhøj.

Peder Baltzer Nielsen fremhæver også den rolle, som Himmerland Boligforening har spillet.

- Boligforeninger har ikke et krav om afkast og kan derfor fungere som løftestang i forhold til investeringsmodning. Himmerland Boligforening har været meget udviklingsorienteret. De har både investeret i renovering af eksisterende boliger, og er gået i dialog med private om at investere i området, lyder det fra stadsarkitekten.

Udbuddet håndteres af rådgivningsfirmaet Atkins Danmark på vegne af Aalborg Kommune og Realdania. I første omgang udbydes opgaven i begrænset licitation efter tilbudsloven med prækvalifikation, mens tilbudsrunden ligger i september og oktober. Det forventes, at anlægsarbejdet kan gå i gang i efteråret 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141