23948sdkhjf

Byggeri skal sammenlignes på brugertilfredshed

Der skal mere fokus på, hvad kommende brugere har af behov og forventninger til et nyt byggeri. Det er ikke længere nok at kigge på effektivitet og økonomi i byggesagerne.
Hvad er det i bygningen, der er af værdi og som giver oplevelsen af kvalitet for brugeren?

Det spørgsmål skal et nyt forskningsprojekt søge at besvare. I fremtiden skal det nemlig være nemmere at bedømme det færdige byggeri og sammenligne byggeprojekters formåen til at identificere og tilfredsstille brugernes ønsker og krav til at færdes og arbejde i bygningerne.

Det er sværvægterne inden for byggeforskningen i Finland, Norge, Sverige, Island, Letland, Litauen og Danmark der, inden for en ramme på 1,85 mio. €, er gået sammen for at udføre forskningsopgaven. Projektet har fået navnet Credit, der står for Construction and Real Estate - Developing Indicators for Transparency, og det koordineres af seniorforsker Niels Haldor Bertelsen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet.

- Med nøgletallene vil vi lave et gennemsigtigt og let tilgængeligt system, der kan sammenligne byggekvaliteter både nationalt og på tværs af lande. Det giver byggevirksomhederne en enestående chance for gøre sig mere gældende på den internationale scene ved at kunne vise deres konkurrenceevne på pris og kvalitet ud fra brugernes behov, siger Niels Haldor Bertelsen.

Forskningsprojektet består i, at deltagerne fra de syv parter indsamler erfaringer og data i hvert deres land og undervejs i de næste to år samles i seks internationale workshopper, hvor de sammenligner data og udveksler erfaringer.
Data kan fx omfatte brugernes oplevelse af indeklimaet i bygningen, herunder træk, kulde, varme, generende blænding fra sollys eller for lidt adgang til dagslys. Det kan også være farve- og materialevalg i bygningen, lydforhold og eventuelle lugtgener fra byggematerialer.

Der vil løbende blive udsendt resultater af forskningsprojektet på dansk, der kan ses på sbi.dk. Her vil byggebranchen ligeledes blive gjort bekendt med, hvilke nøgletal man foreslår, og hvordan man kan bruge dem til at sammenligne byggerier både inde for landets grænser og i udlandet. Den danske del af projektet er finansieret af Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Invitation til samarbejde
I Danmark arbejder den danske byggebranche med i dataindsamlingen og erfaringsudvekslingen til projektet, men forskerne vil gerne gøre referencegruppen endnu større. De efterlyser derfor fonde, myndigheder, bygherrer, driftsherrer, materialeproducenter, rådgivende arkitekter og ingeniører, entreprenører og andre forskere, der via deres erfaringer og forventninger til dansk byggeri vil være med til at forme projektet. Interesserede kan henvende sig til seniorforsker Niels Haldor Bertelsen (nhb@sbi.dk), der er projektleder på den danske del af det nordiske samarbejde.

Kilde: Aalborg Universitet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079