23948sdkhjf

Bæredygtig beton i Københavns Zoo

Udadtil fremstår det nye elefanthus i Zoologisk Have som et markant arkitektonisk vartegn. Bag de karakteristiske okkerrøde betonmure har den verdenskendte arkitekt Norman Foster formået at kombinere elefanternes trivsel med en indbydende arkitektur og bæredygtige byggematerialer.
Da Københavns Zoologiske Have i juni åbnede dørene for det nye elefanthus, stod det klart at haven havde fået et arkitektonisk vartegn i topklasse. Samtidig har den verdensberømte stjernarkitekt Norman Foster ved brug af store mængder beton formået at kombinere et æstetisk ydre med havens krav om trivsel, sikkerhed og bæredygtigt byggeri.

Beton bidrager til det arkitektoniske udtryk
Betonmurene i elefanthuset er med til at fremhæve de arkitektoniske muligheder med beton. Således valgte Norman Foster at indfarve betonen i en dybrød okkerfarve, samtidig med at aftryk i betonoverfladerne får væggene til at fremstå mere levende.

- Betonens varme farve og den levende struktur kombineret med det smukke lysindfald, der kendetegner Foster, er meget imponerende. I det hele taget er vi meget tilfredse med den indbydende arkitektur, som sender de rette signaler om, at huset er godt sted at være for både mennesker og dyr,” fortæller Peter Nørresø Haase fra Zoologisk Have.

Det krævende betonarbejde er blevet til i et tæt samarbejde mellem entreprenøren E. Pihl & Søn A/S og leverandørerne af fabriksbeton og betonelementer, der henholdsvis er leveret af Unicon A/S og blandt andre Byggebjerg Beton A/S og Dalton A/S.

- At ramme den rigtige rødbrune farve har krævet mange ressourcer. Lige så smuk som betonen er at se på, lige så udfordrende har den nemlig været at arbejde med. Derfor var det nødvendigt med løbende koordinering af arbejdet mellem de forskellige leverandører af fabriksbeton og elementer, siger Key Account Manager, Steen Pedersen, fra Unicon.

God komfort med lavt energiforbrug
Ud over hensynene til dyrenes ve og vel samt det æstetiske udtryk stillede Zoologisk Have i forlængelse af sin miljøpolitik krav om et miljøvenligt byggeri. Her har betonen bevist sine bæredygtige egenskaber, og de mange kubikmeter beton er således på flere områder et fornuftigt valg:

- Ambitionen har været et ’grønt’ byggeri, hvor byggematerialerne belaster miljøet mindst muligt. Ikke alene optager betonen en masse CO2, men væggene akkumulerer også solenergien fra det store lysindfald og afgiver den igen i køligere perioder. Derved opnår vi en stabil temperatur over døgnet, samtidig med at vi sparer energi til opvarmning, slutter Peter Nørresø Haase.


Kilde: Dansk Beton/Københavns Zoo

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109