Første spadestik til fremtidens bolig
Fremtidens hus producerer selv CO2-neutral energi til el og opvarmning.
- Et aktivhus er en helt ny kategori af huse. Indtil i dag har passivhuse, der er huse med et meget lavt energiforbrug, været det bedste, man kunne opnå. Et aktivhus er, udover at være meget energieffektivt, karakteriseret ved at producere energi og dermed yde et bidrag til løsning af klimaudfordringen, forklarer Michael H. Nielsen, direktør i dansk Byggeri.
Han betegner det nye aktivhus som et epokegørende projekt. Huset vil ifølge direktøren være en god investering for boligejerne, som opnår en kontant økonomisk gevinst ved aktivhuset i form af besparelser på udgifter til el og varme.
Bolig for livet står klar i marts 2009, hvorefter en familie flytter ind for at afprøve livet i det nye aktive hus. Bolig for livet bliver ifølge Michael H. Nielsen en stor udfordring for hele ejendomsmarkedet og byggeerhvervet i Danmark.
- Det årlige nybyggeri tegner sig for mellem 1/2 og 1 % af den samlede bygningsbestand. Det betyder, at der vil gå langt over 100 år, før der er sket en udskiftning af de eksisterende bygninger. Derfor har "Bolig for livet" også et vigtigt bidrag til nytænkning, når det gælder renovering og fornyelse af den bestående bygningsmasse. De erfaringer, der indhøstes gennem dette projekt, vil kunne få betydning for en stadigt større del af de bygninger, der allerede findes, slutter Michael H. Nielsen.
Det er VELFAC og VELUX, der i samarbejde med arkitektfirmaet Aart, Esbensen Rådgivende Ingeniører, Sloth Møller Rådgivende Ingeniører, Arkitektskolen Aarhus, Ingeniørhøjskolen i Århus, Alexandra Instituttet, WindowMaster og Sonnenkraft har projekteret Bolig for livet. Det bliver KFS Boligbyg, der siden 1983 har bygget mere end 1000 individuelle boliger, der opfører aktivhuset.
Kilde: Dansk Byggeri